Se Troels Lunds rangliste over kommunernes jobindsats

BENCHMARK: Nyborg Kommune er den kommune, der er bedst til at få ledige i job. Det viser en ny liste over kommunernes beskæftigelsesindsats, som Troels Lund Poulsen præsenterede fredag.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon LesselAlberte Olivia Thal-Jantzen

Nyborg, Frederiksberg og Gladsaxe.

Det er navnene på de tre kommuner i Danmark, der er bedst til at få borgere på offentlig forsørgelse i job. Det fremgår af en ny liste som Beskæftigelsesministeriet for nylig har offentliggjort.

Tanken med det nye såkaldte benchmarkingsystem er at gøre det lettere for kommunerne at se, hvordan de klarer opgaven med at få de borgere, der er på dagpenge og kontanthjælp, i job.

"Jeg har store forventninger til denne helt nye måde at måle kommunerne på. Først og fremmest forventer jeg, at det vil gavne ledige, som vil få en bedre indsats. Men det vil også lune i kommunekassen og dermed give penge, som kan bruges andre steder, for eksempel til bedre velfærd," siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Kommunerne kan komme under administration, hvis ledige efterlades uden indsats.

Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister, Venstre

KL: Kan give skævt billede
Ranglisten måler på, om det går bedre eller værre end forventet med kommunernes beskæftigelsesindsats. En placering som nummer ét betyder, at Nyborg i dette tilfælde er den kommune, der klarer sig bedst, når der tages hensyn blandt andet alder og uddannelsesniveau i kommunen.

Hos KL kvitterer Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, for initiativet, som han til KL's egen hjemmeside kalder "et skifte væk fra at måle på alle mulige proceskrav, som ikke nødvendigvis får mennesker i arbejde".

Men samtidig mener Thomas Kastrup-Larsen, at benchmarkingmodellen ikke giver et reelt billede, da den ikke medtager borgere på førtidspension.

En konsekvens ved benchmarkingsystemet er, at kommuner kan blive sat under administration, hvis de ikke gør det godt nok.

"Kommunerne kan komme under administration, hvis ledige efterlades uden indsats," siger Troels Lund Poulsen, der ved præsentationen understregede, at det dog er sidste redskab i værktøjskassen.

Se nedenfor på danmarkskortet, hvordan de respektive kommuner klarer sig. Hele Beskæftigelsesministeriets rangliste med placering, forventet indsats og kommunale besparelser finder du her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00