Seks ting, vi lærte på Venstres landsmøde

NEDSLAG: Formandsopgøret spøger, Morten Løkkegaard sætter EU-sejlet for Venstre, og Lars Løkke Rasmussen vil sende flere flygtninge hjem igen. Det er blandt de ting, man skal notere sig efter Venstres landsmøde i Herning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Morten ØyenErik Holstein

1600 Venstre-medlemmer var i weekenden samlet i Herning Kongrescenter til det sidste ordinære landsmøde inden valget.

Fakta
I weekenden 17. og 18. november holder Venstre Landsmøde i Herning Kongrescenter. 

I år bruges #vlm18 på Twitter og Instagram.

I foråret kommer et ’ekstra’ landsmøde, men det skal handle om valget i maj til Europa-Parlamentet, så der var på forhånd lagt op til at bruge dette landsmøde til at skyde valgkampsgejst ind i baglandet.

Sådan gik det ikke helt.

Altinget giver her et overblik over, hvad der er værd at vide om weekendens landsmøde hos Venstre.

Jeg har set mange stjerner, der er slukket, inden det blev aktuelt, og du kan bare se på prins Charles i England, hvor mor lever længe.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Forsvarsminister

Formandsstrid genantændt 
Det startede flere dage inden med en lidt kryptisk bemærkning fra Inger Støjberg. I et interview med Altinget ville udlændingeministeren ikke afvise, at hun vil gå efter formandsposten ’efter Løkke’.

”Man skal have evnen, lysten og viljen. Jeg ved ikke, om jeg har evnen og lysten. Men jeg ved, at hvis det kom dertil, så vil jeg have viljen,” lød svaret fra Inger Støjberg.

Proppen var af taget af flasken, og der forblev den under hele landsmødet. Til tydelig irritation for den nuværende formand, Lars Løkke Rasmussen:

”Jeg kan simpelthen ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det, når vi kommer helt derhen, for det er jo om mange, mange år,” sagde han til den fremmødte presse.

Også Venstres ”kongemager”, Claus Hjort Frederiksen, spillede ind i debatten med, at Venstres nuværende næstformand, Kristian Jensen, kan ende med at skulle vente lige så længe på at nå toppen som nummer to i det engelske kongehus.

”Jeg har set mange stjerner, der er slukket, inden det blev aktuelt, og du kan bare se på prins Charles i England, hvor mor lever længe,” sagde Claus Hjort Frederiksen til Jyske Banks TV-program Borgen LateNight med Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen.

Flest foretrækker Jensen
Men hvordan ser vælgerne og baglandet så på Kristian Jensen vs. Inger Støjberg?

Ifølge en Norstat-meningsmåling for Altinget og Jyllands-Posten bragt lørdag er billedet nogenlunde klart: Det kan godt være, at Støjberg holder muligheden åben for at melde sig som kandidat til posten som Venstre-formand, men stor opbakning har hun ikke:

I målingen fortrækker 19 procent af vælgerne Støjberg, mens 30 peger på partiets officielle kronprins, Kristian Jensen.

Ifølge en meningsmåling af Megafon for TV 2, er det dog en tredje kandidat, flest danskere foretrækker:

Af deres måling, hvor vælgerne også er spurgt til Jakob Ellemann-Jensen, nyder han større opbakning end både Jensen og Støjberg. 

Ekstra Bladet brugte landsmødet til at spørge Venstre-baglandet, og her var billedet til gengæld mere positivt for Kristian Jensen.

Ud af 50 delegerede, som avisen talte med, ville 26 udtale sig. 20 peger på Kristian Jensen, fem på Inger Støjberg, og en pegede på Jakob Ellemann-Jensen.

Løkke vil hindre, at flygtninge bliver indvandrere
Landsmødet blev indledt med en nyhedsfattig tale fra partiformand Lars Løkke Rasmussen, som mest blev brugt til at sætte hans projekt ind i en større historisk fortælling om Venstre.

I talen var dog en klar markering til Dansk Folkeparti fra statsministeren, der også spiller ind i forhandlingerne om næste års finanslov – om et nyt paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som DF kræver.

”Vi skal behandle mennesker på flugt anstændigt. Vi skal insistere på, at de tjener deres egne penge. De skal dygtiggøre sig. Men vi skal også bede dem rejse tilbage, når freden sænker sig,” lød det fra Løkke, som kaldte det ”moralsk rigtigt” og tilføjede:

”Vi skal ikke gøre flygtninge til indvandrere!”

Løkkegaard sætter EU-sejlet
På landsmødets anden dag stod den på EU og valg af spidskandidat forud for valget til Europa-Parlamentet i 2019.

Og hvor det op til valget i 2014 var højdramatisk at få en spidskandidat på plads for Venstre, var det uden drama, da Morten Løkkegaard søndag formiddag blev kåret til at stå i spidsen for Venstre i kampen om taburetter i Bruxelles.

Løkkegaard er kendt for en meget klar positiv EU-linje og måtte efterfølgende svare på, om han er enig med Søren Gade (V) – der også stiller op til Europa-Parlamentet – i alle EU-spørgsmål. Gade har tidligere markeret en mere EU-kritisk linje end Løkkegaard.

"Jeg mener slet ikke, at vi er uenige," sagde Morten Løkkegaard til TV 2 News, hvor han også omtalte Gade som en "rockstjerne, der bliver en gave for os i valgkampen".

Venstre-politikere tror på DF i regering
En række af Venstres folkevalgte i Folketinget og i kommunerne taler nu åbent om fordelene ved at danne regering med Dansk Folkeparti.

Det skrev Berlingske om i weekenden, og på selve landsmødet fik Altinget også stillet spørgsmålet til en række Venstre-folk i baglandet.

Det gav et mere broget billede, ligesom når man i øvrigt spørger vælgerne generelt. Det kan du læse mere om her.

Natteravne vinder frihedspris
Traditionen tro blev der under landsmødet uddelt Venstres frihedspris. Den gik til den kriminalpræventive organisation Natteravnene, der fik rosende ord med på vejen fra Lars Løkke Rasmussen:

"Det er et unikt initiativ, der løser en social opgave, samtidig med de tager medansvar for udviklingen i deres lokalområde," sagde Løkke.

Ideen bag Natteravnene er tryghedsskabende patruljer af voksne om aftenen og natten, hvor Natteravnene blandt andet taler med unge, som kan være på vej ud ad en kriminel løbebane.

Frihedsprisen er tidligere gået til blandt andre Hjemløseavisen, soldaterveteranerne og til så forskellige enkeltpersoner som islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali og Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00