SF efterlyser velfærdsgarantier fra S og DF

EFTERLYSNING: Det er nødvendigt med håndfaste garantier fra S og DF forud for efterårets store forhandlinger, mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr. Fremover vil hun gerne bruge DF til at holde Radikale ude.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
Morten Øyen

Tiden er hverken til skattelettelser for de rigeste eller højere pensionsalder.

Sådan lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr i et interview i Altinget mandag. Hun ønsker håndfaste garantier fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som begge ifølge Pia Olsen Dyhr bør være enige i budskabet.

I sidste uge ville Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgå en alliance for at undgå skattelettelser, men efter Dansk Folkepartis sommergruppemøde er der nu tvivl om, hvorvidt der faktisk er tale om et makkerpar.

”De væver i forhold til at afvise skattelettelser. Så jeg efterlyser en garanti fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om, at de ikke pludselig giver lettelser i toppen eller går med til at hæve pensionsalderen for at være med i Løkkes reformer,” siger Pia Olsen Dyhr, hvis parti holder sommergruppemøde mandag på Jørlunde Metalskolen i Slangerup.

Jeg efterlyser en garanti fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om, at de ikke pludselig giver lettelser i toppen eller går med til at hæve pensionsalderen for at være med i Løkkes reformer.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partileder

Velfærd elller skattelettelser
Der er i efteråret lagt op til flere intense forhandlinger. Blandt andet er skattelettelser på dagsordenen, ligesom også PSO-afgiftens afløser og et nyt ejendomsvurderingssystem er på to-do listen. Derudover ventes regeringen indenfor kort tid at fremlægge sin 2025-plan, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tidligere har sagt, at intet er fredet og at der kigges på ”et katalog af ubehageligheder”.

Med Liberal Alliances trusler om at vælte Venstre-regeringen, hvis ikke topskattelettelserne lever op til partiets forventninger, kan tidspunktet for en ny statsminister rykke tættere på. Og sker det, ser Pia Olsen Dyhr mange muligheder i et tættere samarbejde med Dansk Folkeparti.

”Sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har vi jo et flertal i Folketinget, og det, synes jeg da bestemt, kunne være interessant at bruge til at sætte Radikale uden for indflydelse på nogle områder,” siger hun og peger på pensionsalder og reformer om arbejdsudbud som eksempler, hvor afstanden til den tidligere regeringspartner er stor.

SF holder mandag og tirsdag sommergruppemøde i Slangerup.

Læs hele interviewet med Pia Olsen Dyhr på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00