Frahm: SF er truet på eksistensen

SF-LANDSMØDE: Hvis den politiske linje ikke hurtigt strammes op, er der reel risiko for, at SF ryger ud af Folketinget. Det er tvivlsomt, om partiet kan overleve det, siger veteranen Pernille Frahm, der havde håbet på en skarpere profil med valget af Annette Vilhelmsen.
Pernille Frahm: "Det er vigtigt, at den nye ledelse og den nye formand fører den kurs, de er blevet valgt på. Det kan jeg ikke se, de gør, og der er rigtig mange andre, der heller ikke kan få øje på en skarpere SF-profil."
Pernille Frahm: "Det er vigtigt, at den nye ledelse og den nye formand fører den kurs, de er blevet valgt på. Det kan jeg ikke se, de gør, og der er rigtig mange andre, der heller ikke kan få øje på en skarpere SF-profil."Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Hun var en af dem, der var mest begejstret over resultatet af SF's formandsvalg i oktober. Men et halvt år efter er begejstringen kølnet, og hun har meget svært ved at få øje på den nye og klarere SF-kurs, der blev stillet i udsigt ved formandsvalget. Nu frygter hun, at tiden er ved at rinde ud for det parti, hun har været medlem af i en menneskealder.

SF-veteranen Pernille Frahm håber, at den nye SF-ledelse "snart giver sig til at føre den kurs, de blev valgt på". Frahm er nærmest inkarnationen på en klassisk SF'er: Hun har været med i partiet i 44 af SF's 54 år, hun har siddet i Europaparlamentet for SF og i flere omgange været i Folketinget for partiet.

Det var Pernille Frahm, der op til SF's landsmøde sidste år startede det uvejr, der rejste sig mod den daværende ledelses kandidat til næstformandsposten Mattias Tesfaye. Det var i en vis forstand hendes aktion, som satte gang i den kædereaktion, der endte med det sensationelle valg af Annette Vilhelmsen som ny formand.

Udfordringen, der blev væk
Det var et formandsvalg, der ville føre til en nødvendig skærpelse af den politiske linje, mente Frahm dengang:

Det kan ikke nytte at blive ved at snakke om "det lange seje træk". Når det er forbi, eksisterer SF jo ikke mere.

Pernille Frahm (SF)
Tidligere folketingsmedlem, europaparlamentariker og hovedbestyrelsesmedlem

"SF havde i det første år i regeringen lagt alt det væk, der ikke var fælles gods, og det fik vælgerne til spørge, hvad fanden man så skal med et parti som SF. Det var nødvendigt langt klarere at give udtryk, for hvad SF som parti står for. Det var det, mange af os forventede, da vi stemte på Annette," siger Pernille Frahm.

Men selvom Annette Vilhelmsen i formandsvalgkampen førte sig frem med et løfte om at "udfordre regeringsgrundlaget," har Pernille Frahm siden måtte kigge langt efter en skarpere SF-profil:

"Det er vigtigt, at den nye ledelse og den nye formand fører den kurs, de er blevet valgt på. Det kan jeg ikke se, de gør, og der er rigtig mange andre, der heller ikke kan få øje på en skarpere SF-profil," siger Pernille Frahm.

Risiko for nedsmeltning
Hun frygter, at SF's eksistens ligefrem er i fare, hvis der ikke bliver strammet op:
"Jeg var til 1. maj i Svaneke, og her mente de, jeg talte med, at SF ikke havde nogen jordisk chance længere. Jeg håber de tager fejl, men det er en realistisk risiko, at SF ryger ud af Folketinget," siger Pernille Frahm og fortsætter:

"Det ved jeg ikke, om SF kan overleve. Det har vi jo aldrig prøvet før."

Der er et enkelt område, hvor der er sket fremskridt siden formandsskiftet, erkender Pernille Frahm:

"Internt i SF foregår tingene på en meget bedre måde nu: Der er mere rum til debat. Der var jo en periode, hvor det var helligbrøde at kritisere politikken, og alle dukkede sig. Det er heldigvis helt anderledes nu." 

Men hun tilføjer:
"Det, der foregår internt i partiet, hjælper bare ikke meget i forhold til SF's vælgere."

Post mortem
SF-veteranen tror ikke et øjeblik på, at det hele nok skal vende sig til bedre, når vælgerne får øje for SF's indsats i "det lange seje træk":

"Det kan ikke nytte at blive ved at snakke om "det lange seje træk". Når det er forbi, eksisterer SF jo ikke mere. Hvis vi ikke gjort det mere klart, hvad SF kæmper for, kommer vi til at skylde mandater ved næste folketingsvalg!"

Siger Pernille Frahm med en parafrase over et kendt citat fra en tidligere radikal leder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Frahm

Fhv. MF (1990-94, 1998-99 og 2007-11), MEP (1999-2004) og byrådsmedlem, Frederiksberg (SF), fhv. lærer
Lærer (Frederiksberg Seminarium 1978), master i specialpædagogik (DPU 2006)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00