SF: Færre enlige mænd skal til Danmark

ASYL: De unge enlige mænd dominerer asyl-statistikken, men det vil SF have begrænset. Partiet ser hellere, at flere familier kommer til Danmark.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Færre enlige mænd og flere familier skal søge asyl i Danmark. Sådan lyder ønsket fra SF i fredagens Berlingske.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at det er et problem, at mange af de asylansøgere, som kommer til Danmark, er enlige, unge mænd.

”Hvis vi vil gøre op med det patriarkalske syn, som betyder, at manden er omdrejningspunktet i samfundet, og at kvinden er mandens ejendom, nytter det ikke noget, at vi får så mange enlige mænd herop. Det kvindesyn genskaber sig selv med så mange enlige mænd,” siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske.

Hun ønsker derfor nu en diskussion om, hvordan man kan begrænse antallet af de enlige mænd for i stedet at give plads til flere familier.

Unge mænd dominerer statistik
I de første 11 måneder af 2015 søgte 18.492 personer ifølge Udlændingestyrelsen asyl i Danmark, heraf 5.348 kvinder og 13.144 mænd. Statistikken opgør ikke asylansøgernes civilstand, men langt den største kategori var mænd i alderen 18-30 år med 6.297 mænd.

Pia Olsen Dyhr peger på, at hun hverken er mandehader eller vil putte alle i samme kasse, men at der er en tendens til, at kvinden betragtes som mandens ejendom. Det vil ifølge SF-formanden kunne skabe kulturchok og konflikt, når de i Danmark ser selvstændige kvinder, der ytrer sig frit og ”måske går klædt i hot pants eller andet”.

Derfor bør det diskuteres, om Danmark skal have flere familier i stedet for nogle af de unge enlige mænd, mener Pia Olsen Dyhr.

Udmeldingen kommer, efter at asylansøgeres seksuelle normer heftigt er blevet diskuteret siden årsskiftet, særligt efter overgrebene i den tyske by Køln.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00