SF-ledelse forventer forårsvalg

De første valgrygter er begyndt at svirre på Christiansborg. Men mens SF-toppen tror på et lynvalg, tvivler Radikale og socialdemokrater på den analyse.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen: Venter han til sidste sekund - eller lurer han på et lynvalg, hvis der kommer gode meningsmålinger? Meningerne er delte på Christiansborg, men for første gang diskuteres muligheden af et valg i foråret 2010 seriøst.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen: Venter han til sidste sekund - eller lurer han på et lynvalg, hvis der kommer gode meningsmålinger? Meningerne er delte på Christiansborg, men for første gang diskuteres muligheden af et valg i foråret 2010 seriøst. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Erik Holstein

Et valg til maj eller i den første halvdel af juni.

Det er det scenarium, som nogle oppositionspolitikere er begyndt at abonnere på - og som er med til at skabe en mere intens stemning på Christiansborg. Her har den gamle floskel om at sove med støvlerne på fået nyt liv.

Ræsonnementet bag valgrygterne er følgende: Regeringen står over for at skulle gennemføre smertefulde og upopulære nedskæringer. Først i aftalerne med kommuner og regioner til juni - og derefter med efterårets finanslov.

Dertil kommer, at tegnene på et økonomisk opsving fortsat er så spæde, at de næppe kan nå at slå effektivt igennem, inden valgperioden udløber i november 2011. I hvert fald ikke når det gælder arbejdsløsheden, der først forventes at toppe endegyldigt næste år. Derfor kan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lige så godt slå til nu, lyder den vurdering, som SF-toppen og enkelte socialdemokrater hælder til.  

Integrationsaftale og SF-uro
De samme kilder peger på, at regeringen og Dansk Folkeparti kan håbe på fremgang i meningsmålingerne, efter værdipolitikken endnu engang kom i centrum med den nye integrationsaftale. Det er den aftale, der vil give en hurtigere permanent opholdstilladelse til godt integrerede udlændinge, men samtidig vil gøre det næsten umuligt at få permanent ophold for dårligt integrerede.

Endelig er der den interne uro i SF, der for alvor brød ud i sidste måned - og som i hvert fald midlertidigt har svækket den populære SF-formand Villy Søvndal, mens sidste måneds regeringsrokade har givet lidt luft til den ellers så trængte statsminister, der samtidig har oprustet Venstres pressetjeneste.

Hasardagtigt
Argumenterne mod et valg i foråret 2010 er dog mindst lige tungtvejende, mener De Radikale og de fleste socialdemokrater:

Meningsmålingerne er stadig i oppositionens favør, selvom VKO i en periode fik halet lidt ind. Det vil være hasardagtigt at udskrive valg, før meningsmålingerne i det mindste peger på et spinkelt flertal til regeringssiden. Og som en radikal kilde udtrykker det: "Lars Løkke er ikke lige typen, der hamrer til bolden, så snart han ser den."

Det er heller ikke sikkert, at den nye integrationsaftale vil flytte stemmer til VKO-blokken, selvom aftalen formodentlig er populær i befolkningen. For S-SF har været tilbageholdende med at kritisere aftalen, og det har været svært for VKO at få gjort den nye aftale til en politisk slagmark.

S i kampform
På Christiansborg hæfter flere af partiernes analytikere sig også ved, at SF ganske vist har haft en nedtur, men at Socialdemokraterne til gengæld synes i bedre kampform end i mange år.

Og endelig har regeringsrokaden vist sig ikke kun at være en ubetinget fordel. En del ministre er kommet fint fra start, men den nye fødevareminister Henrik Høeghs (V) reklamestunt har allerede sat de første spørgsmålstegn ved, om alle de nye ministre nu også er lige egnede.

Samlet set er den mest almindelige vurdering på Borgen stadig, at valget først kommer i efteråret 2010 eller i foråret 2011. Men man kan ikke længere afvise muligheden af et lynvalg, og meningsmålingerne vil blive studeret med en usædvanlig sitrende interesse i dette forår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00