SF-profil vil gøre op med universelle ydelser

VELFÆRD: De sociale ydelser skal i højere grad tildeles efter behov, mener SF's næstformand Mette Touborg. Fremtiden byder på benhårde prioriteringer, som vil udfordre den universelle velfærdsmodel, siger hun.
Foto: Facebook
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Der er brug for et opgør med tanken om universelle ydelser. I stedet bør velfærdsydelser i højere grad målrettes dem, som behøver.

Det mener SF's næstformand og Lejre-borgmester Mette Touborg.

"Vi kan ikke blive ved med at have de samme muligheder for alle, for vi er nødt til at tilpasse os den virkelighed, som vi befinder os i," siger hun i et interview med Altinget.dks digitale magasin.

Det er kun få dage siden, at to radikale topministre, Margrethe Vestager og Morten Østergaard, åbnede for samme diskussion med en kronik i Berlingske. Her talte de for et opgør med tanken om universelle velfærdsrettigheder som et ubrydeligt princip. Opgøret blev hurtigt slået ned af SF's formand Annette Vilhelmsen, men ifølge partiets næstformand er det altså en diskussion, som er nødvendig at tage.

Fakta

Nyt magasin
December-udgaven af Altinget.dks digitale magasin er ude nu. Læs blandt andet: 

Reportage: En dag i hælene på Magnus Heunicke (S)
Interview med SF's nye stjerne: Lejres borgmester, Mette Touborg
Stort portræt af USA udenrigsminister, John Kerry
Farvel til Villy Søvndal
Interview med Pia Kjærsgaard
Politisk kalender for 2014 og meget, meget mere.

Altinget.dks betalende abonnenter kan læse magasinet gratis her. Som abonnent skal du blot bruge dit normale Altinget-log in.  

Hvis du ikke er abonnent, kan magasinet købes for 125 kr. her.  

Magasinet kan læses på både iPad, mac og pc. 

"Der er sikkert mange, der vil sige, at det ville være en katastrofe at fravige den universelle model, for så falder alt fra hinanden. Men sådan ser jeg det ikke," siger Mette Touborg og fortsætter:

"Jeg ved godt, at jeg udfordrer nogle principper i mit parti om den universelle model."

Der er sikkert mange, der vil sige, at det ville være en katastrofe at fravige den universelle model, for så falder alt fra hinanden. Men sådan ser jeg det ikke.

Mette Touborg (SF)
Næstformand og borgmester i Lejre

Målret ydelserne
Efter den økonomiske krise er det blevet meget tydeligt, at der ikke er råd til alt, men det er nødvendigt at prioritere. Samtidig står Danmark over for en demografisk udvikling, hvor der kommer flere ældre end unge. Derfor er det nødvendigt at målrette ydelserne, mener Mette Touborg, som fortæller, at det er hendes oplevelse, at der også er flere og flere danskere, som mener det.

"Jeg kunne godt tænke mig, at man differentierede de sociale ydelser i højere grad end i dag. Børnechecken er det letteste eksempel at tage. Jeg får børnecheck og kan godt spørge mig selv, om jeg har behov for det. Dér synes jeg godt, man kunne gøre det, men det kan man også på en række andre områder. Jeg mener godt, at man kan regulere nogle af ydelserne, så det bliver mere målrettet."

Nødvendig diskussion
Ifølge SF-næstformanden kunne man starte på frivillig basis, så dem, som ikke mener, de eksempelvis har behov for børnechecken, kan melde den fra, og så bliver pengene måske brugt til julekurve til familier, der ikke har råd til holde jul.

"Jeg ved godt, at jeg udfordrer modellen, og at det er derfor, at vi ikke kan lide at tale om det. Men jeg tror bare, at det på et tidspunkt bliver nødvendigt. Vi kan ikke blive ved med at have de samme muligheder, for vi er nødt til at tilpasse os den virkelighed, vi befinder os i," siger Mette Touborg.

Er det fordi, at man er tvunget til at ændre modellen, eller mener du, at det er rigtigt med målrettede ydelser?

"Det er en pragmatisk betragtning. Jeg mener, at vi ikke behøver at vente, til vi er tvunget til det. Jeg synes, at vi skal overveje, at det sker i god tid for at forbedre vores samfund. Det er en politisk prioritering, hvor vi skal gå efter at sikre det vigtigste: Skal vi lave en indsats for psykiatrien og nedbringe uligheden, eller skal vi holde fast i den universelle model?" siger Mette Touborg.


Læs hele interviewet med Mette Touborg i Altinget.dks digitale magasin, som netop er udkommet (
her).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Touborg

Sygehusdirektør, Holbæk Sygehus, i bestyrelsen for Roskilde Festival-gruppen, Hans Knudsens Instituttet, fhv. borgmester (SF), Lejre
sygeplejerske (Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 2000)

0:000:00