SF vil flytte Datatilsynet væk fra Justitsministeriet

Datatilsynet bør høre under Folketinget for at sikre mere armslængde til regeringen, lyder det fra SF i et beslutningsforslag, der også indebærer, at alle lovforslag skal vurdere konsekvenser for borgernes data.

It-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) mener, det er meget vigtigt, at Datatilsynet har armslængde til Justitsministeriet, som de i sidste ende også skal kritisere og irettesætte.
It-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) mener, det er meget vigtigt, at Datatilsynet har armslængde til Justitsministeriet, som de i sidste ende også skal kritisere og irettesætte.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Ryk Datatilsynet væk fra Justitsministeriet og placer det under Folketinget på linje med Ombudsmanden og Rigsrevisionen.

Det mener SF, der har fremsat et beslutningsforslag herom.

“Det handler simpelthen om at sikre mest mulig armslængde til enhver tid siddende regering, fordi det i sagens natur nogle gange kan være nødvendigt at kritisere den, der har magten på et givent tidspunkt,” siger it-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

Også i 2015 og 2016 var Datatilsynets tilknytning til Justitsministeriet til debat. Blandt andet som konsekvens af, at Rådet for Digital Sikkerhed ikke fandt, at Datatilsynet levede op til den uafhængighed, der er fastsat i EU’s charter for grundlæggende rettigheder.

Den holdning var blandt andet affødt af, at EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder i en rapport fra 2010 udtrykte bekymring over den reelle uafhængighed i Danmark på grund af Datatilsynets tilknytning til Justitsministeriet.

Har I observeret en konkret sag, som har gjort jer bekymret for Datatilsynets uafhængighed?

“Nej, men vi havde en sag for ganske nylig, hvor Datatilsynet sagde, at de ikke ville gå ind i Danske Bank-gældsskandalen, som er danmarkshistoriens største databrud, fordi de mente, at det lå under Finanstilsynet. Det kan være, at de var kommet frem til den samme konklusion, hvis den lå et andet sted, men vi hæfter os også ved sagen om tele-logning, hvor vi har en regering og en justitsminister, som ikke mener, at man skal følge en dom fra EU-Domstolen, og der er det fuldstændig afgørende, at der er både formel, men også reel armslængde, til Datatilsynet,” siger Lisbeth Bech-Nielsen. 

Det handler simpelthen om at sikre mest mulig armslængde til enhver tid siddende regering, fordi det i sagens natur nogle gange kan være nødvendigt at kritisere den, der har magten på et givent tidspunkt.

Lisbeth Bech-Nielsen
It-ordfører, SF

“Men jeg siger ikke, at der ikke er uafhængighed i dag. Vi siger bare, at det er vigtigt, at man ikke bor meget tæt på dem, man i sidste ende skal kritisere eller irettesætte. Også det kulturelle kan spille ind her,” fortsætter hun.

Sidste år indrømmede Danske Bank i en advokatrapport at have brudt databeskyttelsesreglerne for cirka 250.000 kunder, og flere eksperter undrede sig i Berlingske højlydt over, at Datatilsynet afstod fra at gå ind i sagen.

0:000:00