Sigrid Friis: Klimaet kalder Socialdemokratiet

REPLIK: Der er gået fire år, hvor Dansk Folkeparti har svunget taktstokken og holdt Folketinget i kort klimasnor. En kommende regering skal sætte bindende klimamål, så hvorfor vil Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ikke forpligte sig på det? spørger Sigrid Friis Proschowsky.

Klimakampen er hjerteblod for mig. Ønsket om en grønnere fremtid for både min generation og dem, der kommer efter mig, er en bærende årsag til, at jeg engagerer mig i politik.

Jeg er stolt af, at mit parti, Radikale Venstre, har fremlagt en fantastisk klimaplan, der klart fortæller, hvordan vi kommer i mål og skaber en grønnere fremtid. For klimaforandringerne er vores mest presserende problem. Hvis ikke vi skal løse det nu, hvornår så?

Jeg er glad for, at Socialdemokratiet og DSU bekymrer sig for klimaet. Det er altafgørende, at en ny regering sørger for at sætte fart på den grønne omstilling, og at vi kæmper for kloden.

Men DSU-formanden bliver revet med af sin iver efter at kritisere radikale politikere og smider fornuften over bord undervejs. Onsdagens indlæg er fyldt med så mange stråmænd, at der er biobrændsel nok til de næste mange år.

Klimakampen er alt for vigtig til at overlade til hvem som helst. Der er gået fire år, hvor Dansk Folkeparti har svunget taktstokken og holdt Folketinget i kort klimasnor. Det kan have katastrofale følger – og derfor har Radikale Venstre sagt helt klart, at der skal nye tider til.

En kommende regering skal sætte bindende klimamål. Hvorfor vil Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ikke forpligte sig på det?

Jeg kunne sagtens bruge de kommende linjer på at kritisere den kurs, andre partier anlægger. Men modsat DSU-formanden vil jeg ikke bruge for meget af min og din tid på at pege fingre ad andre. Jeg vil til gengæld rigtig gerne fortælle, hvordan jeg tror, vi kan skabe en grønnere fremtid. Og ikke mindst understrege, at vi gerne vil gøre det sammen med Socialdemokratiet.

Vi vil skifte sorte biler ud med grønne biler ved at stoppe for salget af nye diesel- og benzinbiler og sikre, at der er mindst én million elbiler på de danske veje i 2030.

Vi vil gøre al offentlig transport grøn og sætte CO2-afgift på flyrejser – alt imens vi belønner de flyselskaber, der investerer grønt.

Der skal blæse grøn strøm ud af alle danske stikkontakter, og derfor vil vi opføre seks havvindmølleparker.

Vi vil udvikle det konventionelle landbrug til at blive giftfrit, klimavenligt og cirkulært.

Vi vil udtage en tredjedel af det nuværende landbrugsareal til skov, natur og græsenge.

Vi tager det alvorligt, at Danmark mister arter, og forskere taler om masseudryddelse. Derfor vil vi give plads til ti vilde naturreservater, hvor biodiversitet har førsteprioritet.

Klimakampen kan koste kassen på den korte bane. Men det er hver eneste krone værd i det lange løb.

Hvem skal betale, spørger du måske? Det er et sundt princip, at forureneren skal betale. Derfor finansieres den radikale klimaplan ved en tilbagerulning af den lempelse af registreringsafgiften, som de borgerlige partier har gennemført. Derudover er vi klar til at forhøje partikelforureningsafgiften samt øge afgiften på plastikposer.

Dem, der sviner og roder, må også betale for oprydningen. Det er ganske rimeligt.

Problemer står i kø: poler, der smelter; vandstande, der stiger; dyrearter, der trues. Det får konsekvenser for kloden, og det kommer til at kunne mærkes af helt almindelige mennesker.

Tiden er til handling, ikke til at trille tommelfingre eller flirte med partier, der end ikke anerkender klimaforandringernes natur.

Hvad er det egentlig, der truer klimakampen?

Hvis S får mindre travlt med at følge i hælene på Dansk Folkeparti i jagten på magten, så står vi klar med reelle løsninger på de problemer, planeten står over for. Valget er jeres.

Så kære socialdemokrater: Kunne I tænke jer at løse udfordringerne sammen, eller vil I hellere skyde med stråmænd? 

Forrige artikel Johanne Dalgaard: Johanne Dalgaard: "Går den, så går den" er Venstres eneste princip Næste artikel Dan Jørgensen: Løkke er arrogant over for de nedslidte Dan Jørgensen: Løkke er arrogant over for de nedslidte