Skal Finanstilsynet spare? Nej, fastslår Jarlov efter kritik

HVIDVASKSAG: Regeringen har bedt Finanstilsynet give bud på, hvor tilsynet kan effektivisere. Samtidig siger erhvervsministeren, at Finanstilsynet skal have alle nødvendige midler til at undersøge Danske Bank-sagen. "Finansministeriet er velkommen til at lave analyser", men der bliver ikke sparet, fastslår Jarlov nu.

"Ministeren taler med to tunger."

Sådan lød kritikken onsdag morgen fra formand for Folketingets erhvervsudvalg Morten Bødskov (S) på TV 2 News. Han vil nu have erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til at forklare på et samråd, om Finanstilsynet – som undersøger Danske Bank-sagen – skal spare eller tilføres ressourcer.

Tirsdag sagde Jarlov nemlig på et samråd om hvidvasksagen, at han er parat til at give Finanstilsynet flere ressourcer, hvis det beder om det, så hvidvasksagen kan blive undersøgt grundigt.

Men onsdag kunne TV 2 News fortælle, at regeringen har bedt Finanstilsynet give sit eget bud på, hvor tilsynet kan spare penge. Tilsynet skal levere en såkaldt budgetanalyse, hvor pejlemærket for beregningerne er at spare fem-ti procent.

Så hvad er op og ned?

Finanstilsynet kommer ikke til at spare, fastslår Rasmus Jarlov i en skriftlig kommentar til Altinget.

”Finanstilsynet har i dag et betydeligt højere budget og flere folk, end da Morten Bødskov var justitsminister. Og det kommer ikke til at blive sænket. I særdeleshed ikke hvidvaskindsatsen. Det er fuldstændig sikkert," skriver han.

Finansministeriet oplyser i en mail, at budgetanalysen ikke er oplæg til en spareplan. Den skal blot sikre en effektiv drift af tilsynet, og formålet "er ikke at få flere kroner i statskassen”.

"Vi kommer ikke til at skære ned"
Hverken Finansministeriet eller Erhvervsministeriet vil sige, hvem af dem der har bedt Finanstilsynet om at give bud på effektiviseringer eller besparelser. Det er et samarbejde, oplyser Finansministeriet. 

Rasmus Jarlov udtrykker sig således:

"Finansministeriet er velkommen til at lave analyser, men vi kommer ikke til at skære ned på dette område, som lige nu er regeringens højeste prioritet. Det giver sig selv. Tværtimod vil vi give alle de ressourcer, som er nødvendige for at håndtere Danske Bank-sagen så grundigt som muligt."

Finansminister Kristian Jensen (V) har ingen kommentarer. Men hans ministerium forklarer i en mail, at ”den igangsatte analyse blandt andet skal ses, i lyset af at Finanstilsynets økonomiske ramme er mere end fordoblet de seneste ti år, hvilket er en markant stigning”.

Ifølge Finansministeriet er formålet med budgetanalysen at komme med anbefalinger til, hvordan Finanstilsynet kan drives så effektivt som muligt. "Det kan give mulighed for at styrke kvaliteten af tilsynet,” forklarer ministeriet.

Forrige artikel Regeringen afviser Klimarådets forslag: For tidligt at sætte udløbsdato for benzinbiler Regeringen afviser Klimarådets forslag: For tidligt at sætte udløbsdato for benzinbiler Næste artikel Se klippet: Kina kræver officiel undskyldning efter svensk tv-indslag Se klippet: Kina kræver officiel undskyldning efter svensk tv-indslag