Dagens overblik: Løkke ærgrer sig over nedslående Trump-tale

POLITISK OVERBLIK: Løkke var ikke glad for Trumps tale til FN's generalforsamling. S vil gøre det kriminelt at rekruttere unge til bander, og regeringen vil gøre op med puljer, men opretter samtidig ti nye. Her er overblikket over de politiske nyheder.

Velkommen til onsdag morgens rids af de vigtigste historier i dansk politik.

Landets statsminister får lov at lægge ud, for i går holdt den amerikanske præsident Donald Trump sin tale ved FN's Generalforsamling, og den var Lars Løkke Rasmussen (V) ikke glad for. Trump gjorde det blandt andet klart, at USA under hans ledelse er sig selv nærmest, og at han ikke har tænkt sig at deltage mere i det internationale samarbejde – tværtimod.

"Indholdet var på mange måder nedslående for os, der tror på internationalt samarbejde," siger Løkke til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

"Som verdens rigeste land og som den frie verdens leder, mener jeg, at man har et ansvar for at se ud over egne grænser. Men dér oplevede jeg et fravær af ledelse," lød det fra statsministeren, som gerne havde hørt Trump tale om klima eller menneskerettigheder.

Klimaråd anbefaler regeringen at satse på elbiler
Klimaet er til gengæld højt på dagsordenen herhjemme i dag, hvor Klimarådet i dag offentliggør nye anbefalinger til regeringen om elbiler. 

Rådet foreslår blandt andet at sætte et mål om mindst 500.000 elbiler i 2030. Det skal blandt andet nås ved at give et fast tilskud til dem, der køber elbil. Og ved at fjerne minimumsgrænsen i registreringsafgiften, så især små elbiler kan få større gevinst af deres fradrag høj energieffektivitet. Det skriver blandt andre Altinget.

"Transporten er én af de sektorer i økonomien, hvor Danmark endnu ikke for alvor har formået at reducere udledningen af drivhusgasser," skriver Klimarådet i deres indspil til elbilernes rolle i den kommende klimaplan.

Rådet kalder elbilerne "én af de løsninger, der for alvor batter".

Regeringen ventes i løbet af efteråret at komme med et udspil til en klimaplan. 

S vil forbyde rekruttering til bander
Igen i dag står mange op til nyheden om endnu en skudepisode i København, som ifølge politiet formentlig er banderelateret.

Det gør morgenens møde i Justitsministeriet ekstra aktuelt, for her har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) inviteret Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til en orientering om situationen efter de seneste ugers mange skyderier i hovedstadsområdet.

Og S har et konkret forslag med til ministeren. Partiet foreslår i et fælles udspil med overborgmester Frank Jensen (S) i København, at det skal være strafbart at forsøge at rekruttere børn og unge under 18 år til banderne. Det siger retsordfører Trine Bramsen til DR.

”Nu har vi skærpet straffene igen og igen. Det kan der være god mening med, men vi bliver nødt til at kigge på forebyggelsen og rekrutteringen til de her bander.” Læs mere her.

Dansk politiker har været til Ted-talk
Vi runder lige tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic, som netop har holdt en såkaldt Ted Talk i New York. De populære Ted Talks bliver ofte set på nettet af flere millioner seere, som hører udvalgte foredragsholdere fra hele verden.

Özlem Cekic var blevet bedt om at fortælle om sit projekt 'dialogkaffe', hvor hun opsøger de mennesker, som er allermest uenige med hende, for at insistere på dialog. Og det gik godt, melder foredragsholderen selv.

Løhde vil gøre op med puljer, men regeringen opretter ti nye
Innovationsminister Sophie Løhde (V) blev også nogenlunde godt modtaget, da hun tirsdag holdt sit første forhandlingsmøde med Folketingets partier om at halvere antallet af statslige puljer. Regeringen vil "gøre op med puljetyranniet", blandt andet fordi kommuner og regioner bruger masser af tid og kræfter på ansøgninger og projektbeskrivelser, siger ministeren. 

Men i regeringens forslag til næste års finanslov er der lagt op til mindst ti nye statslige puljer, som kommuner og regioner kan søge. Det skriver Altinget.

"Det er jo ikke noget, der halverer antallet af puljer, kan man roligt sige. Det giver ikke mening at vedtage en aftale om færre puljer, som forhåbentlig alle partier kan blive enige om, og så lave en finanslov ugen efter, som gør det modsatte," siger velfærdsordfører Magnus Heunicke (S), hvis parti dog også selv har været med til at oprette mange puljer gennem årene.

Læs mere her, hvor du også får overblik over, hvilke konkrete krav partierne har til en ny aftale om færre puljer.

Tre korte om Danske Bank
Og selvfølgelig er der også i dag nyheder om hvidvasksagen i Danske Bank. Her får du tre korte:

 • Jarlov er klar til at give Finanstilsynet flere muskler
  Hvis Finanstilsynet beder om flere ressourcer i forbindelse med ny undersøgelse af hvidvask i Danske Bank, er erhvervsministeren klar til at tilføre dem. Det gjorde Rasmus Jarlov (K) klart, da han tirsdag var indkaldt til samråd om sagen. Se klippet fra samrådet og læs mere her.
 • Finanstilsynet skal give bud på sparemuligheder
  Det lyder lige modsat af ministerens melding som beskrevet ovenfor, men Finanstilsynet er blevet bedt om at give bud på, hvor tilsynet kan spare penge. Det er ifølge TV 2 News et led i en såkaldt budgetanalyse, hvor Finansministeriet afsøger muligheder for besparelser og effektiviseringer i det offentlige. Der er dog endnu ikke besluttet at spare på tilsynet.
 • Danske Bank skal forklare sig for Folketinget
  Enhedslisten havde foreslået, at Danske Bank skal stille op til en høring, hvor den skal redegøre for hvidvasksagen for Folketinget. Og den er Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg med på, så nu bliver banken indkaldt, skriver Altinget

Det sker i dag

 • Klokken 8.00
  Justitsminister Søren Pape Poulsen (V) har S og DF til møde om bandekonflikten og de seneste skudepisoder i København.
 • Klokken 12.20 
  Regeringen lancerer ligestillingskampagne for borgere med anden etnisk baggrund. Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterer en ny rettighedskampagne under navnet Ret til Ligestilling, som ved hjælp af undervisningsforløb til etniske kvinder, mænd og unge skal give viden om ligestilling og negativ social kontrol. 
 • Klokken 13.00 
  Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal i samråd om tilbagegangen i den danske biodiversitet, og om der bliver gjort et ihærdigt nok forsøg på at vende udviklingen.

Forrige artikel Klimarådet: Danmark skal have mindst 500.000 grønne biler i 2030 Klimarådet: Danmark skal have mindst 500.000 grønne biler i 2030 Næste artikel Klimarådets råd til regeringen: Giv tilskud til køb af elbiler, og udfas benzinbiler Klimarådets råd til regeringen: Giv tilskud til køb af elbiler, og udfas benzinbiler
Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

PARLAMENTET#87: Hvis Storbritannien vil konkurrere med EU og Danmark på lavere standarder, så bliver det svært at lave en aftale om fremtiden, advarer udenrigsminister Jeppe Kofod i Altingets europæiske podcast. Vi runder også den ulmende budgetballade, udviklingspolitik og folkehøring om Unionens fremtid.