Skat får hård kritik for utilstrækkelig og mangelfuld kontrol

SKAT: Statsrevisorerne udtaler alvorlig kritik af Skats kontrol med udbetaling af negativ moms, og man kan ikke udelukke svindel.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie Gormsen

Kontrollen med negativ moms inden udbetaling har været helt utilstrækkelig og mangelfuld.

Sådan lyder det fra Statsrevisorerne, der onsdag udtaler skarp kritik af Skatteministeriet og Skat.

Fra 2009 til 2015 er Skats udbetaling af negativ moms steget fra godt 140 milliarder kroner til cikra 235 milliarder kroner. 

"Skatteministeriet er ikke i stand til at forklare denne stigning, udover at der kan være ændringer i eksportmomsordningen. Og det har heller ikke givet Skatteministeriet anledning til at analysere området nærmere," siger Peder Larsen.

Tyveri af offentlige midler
Peder Larsen fortæller, at selvom undersøgelsen ikke påviser, at der er blevet svindlet med udbetalingen af negativ moms, så kan man heller ikke udelukke det på grund af den svage kontrol. 

"En eller anden procentsats af de 235 mia. er formodentlig forkerte udbetalinger, og dermed er der ligesom i sagen om refusion af udbytteskat sket en form for tyveri af offentlige midler," siger Peder Larsen. 

Han peger samtidig på, at det fremgår af Rigsrevisionens beretning, at Skat har behandlet momskorrektionen forkert, så Skat uretmæssigt har udbetalt cirka 722 millioner kroner uden lovhjemmel.

"For at sige det meget enkelt: Der har været for få medarbejdere, som har arbejdet med for mange sager. De har haft for lidt tid til det. Ledelsen i Skatteministeriet har så vidt vi ved fået advarsler, som man har siddet overhørig," siger Peder Larsen.

Minister: Indsats skal forbedres
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) tager Rigsrevisionens kritik meget alvorligt. Han er enig i, at indsatsen på en række områder kan og skal forbedres.

Han peger dog på, at der ikke er noget, som tyder på en omfattende eller systematisk svindelsag på momsområdet.

”Rigsrevisionen har en række kritikpunkter, hvor der er brug for at styrke indsatsen. Det tager vi naturligvis alvorligt og arbejder videre med det samme, ligesom vi skal gå benhårdt efter dem, som bevidst snyder med momsafregningen. Samtidig er det hævet over enhver tvivl, at der skal være hjemmel i lovgivningen til de ting, som SKAT foretager sig," siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

"Omvendt er der ikke noget, som tyder på – hvad nogen jo ellers havde frygtet – at enkeltpersoner eller enkelte firmaer svindler statskassen for kæmpe milliardbeløb, som vi så det i udbytteskandalen.”

Karsten Lauritzen har indkaldt aftalekredsen bag aftalen Et nyt skattevæsen til en drøftelse af, hvordan momsområdet kan styrkes. Det sker på fredag, hvor skatteministeren præsenterer en handleplan med en række konkrete initiativer, som skal styrke momsindsatsen.

Skat i vælten
Det er ikke første gang, at Skat og Skatteministeriet får hård kritik af Statsrevisorerne. Tidligere har Statsrevisorerne blandt andet kritiseret Skat for ejendomsvurderingerne, og i februar påtalte statsrevisorerne på det skarpeste kritik af Skat og Skatteministeriets ”helt utilstrækkelige” risikostyring i forbindelse med refusion af udbytteskat.

Her var der formodet svindel for cirka ti milliarder kroner, og statsrevisor-formanden kaldte sagen for den værste i sin mere end 24-årige karriere. 

Sagen om udbetaling af negativ moms adskiller sig dog fra sagen om refusion af udbytteskat, fortæller statsrevisor Klaus Frandsen (R). I sagen om udbytteskat var det nemlig meget sikkert, at der var tale om svindel.

”I sagen om negativ moms er beløbet større, og der er ikke direkte påvist svindel. Her er der svindelrisiko. På den måde afviger de to sagers karakter. Men alvorligheden er ligeså stor, fordi det meget store beeløb gør, at selvom det bare er en risiko, så er riskoen udtryk for en meget stor svindelmulighed," siger Klaus Frandsen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Larsen

Fhv. formand (SF) for Statsrevisorerne, revisor
merkonom (Aarhus Købmandsskole 1996), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00