Skattedirektør svarer på kritik af smutveje og effektiv erhvervslobbyisme: "Vi har en meget grundig kontrol i dag med udbytteskat"

Efter en ny bog rejser kritik af den danske kontrol med udbytteskat, forsvarer fagdirektør Kenneth Joensen i Skattestyrelsen den nuværende kontrol. "Medarbejderne ved godt, at det er en af Skattestyrelsens vigtigste opgaver, og at befolkningens øjne hviler på os i denne sag.”  

Kenneth Joensen har været selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen siden 2018. Før det var han juridisk direktør i Finans Danmark.
Kenneth Joensen har været selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen siden 2018. Før det var han juridisk direktør i Finans Danmark.Foto: Skattestyrelsen
Sine Riis Lund

“Vi har en meget, meget robust kontrol.”

Det er ikke ligefrem hverdagskost, at en direktør i Skattestyrelsen er nødt til at turnere rundt med det budskab. Og det er heller ikke normalt, at de ord ville få journalister til at fare til tasterne.

Men alt er heller ikke, som det plejer.

For i november udkom undersøgende journalist Jesper Tynell med bogen 'Af hensyn til erhvervslivet', hvor han fortæller, hvordan lobbyisme fra erhvervslivet, i det skjulte, banede vej for svindlen med udbytteskat, der over en årrække kostede den danske statskasse 12,7 milliarder kroner.

Men Jesper Tynell redegør også systematisk for, at bankerne på trods heraf har haft stor indflydelse på den nuværende udbyttemodel. Og at der fortsat er huller i vores skattekontrol, der muliggør svindel.

Så enkle er realiteterne dog langtfra, siger selskabsskattedirektør Kenneth Joensen i et interview med Altinget. 

Når han skal koge sine argumenter ned til pixiformat, så udpeger Kenneth Joensen tre afgørende forskelle på kontrollen i dag og for ti år siden. 

For det første var der på en god dag omkring en håndfuld til at se virksomhedernes anmodninger efter i sømmene. I dag er der 125 årsværk. 

Fakta

Om udbytteskat og svindel med refusion

  • Udbytteskat er den skat, man skal betale, når man har tjent penge på sine aktier i en virksomhed.
  • Når danske selskaber udbetaler udbytte af deres aktier til aktionærerne, tilbageholder de 27 procent i udbytteskat, som indbetales til Skattestyrelsen.
  • Udenlandske udbyttemodtagere skal ofte betale mindre end 27 procent i dansk skat og kan derfor ansøge om at få den overskydende udbytteskat refunderet helt eller delvist.
  • Svindlen kommer ind, når personer eller virksomheder foregiver at have modtaget aktieudbytte fra danske selskaber, hvor der er indeholdt udbytteskat. De anmoder altså om at få refunderet udbytteskat for aktier, de aldrig har ejet, og dermed får refunderet udbytteskat, de ikke har betalt.

Kilde: Rigsrevisionen

For det andet har medarbejderne i en periode lavet en mere dybdegående kontrol af samtlige anmodninger om refusion, som har givet styrelsen “et langt bedre indblik” i, hvad det er for fejl og svigsmønstre, medarbejderne skal være obs på. 

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00