Skipper til Mette F: ”Hvis I tror, der bliver ro om udlændingepolitikken, så kan I godt tro om igen” 

ÅRSMØDE: Den stramme udlændingepolitik er både kold og dum, tordner Pernille Skipper i årsmødetale. Hun benyttede lejligheden til at opridse hovedkrav og røde linjer forud for de kommende finanslovsforhandlinger. 

Det kan godt være, at der er bred enighed om den stramme udlændingepolitik i Folketinget.

Men Enhedslisten har ikke tænkt sig at strække våben af den grund, lød det fra politisk ordfører Pernille Skipper, da hun lørdag formiddag holdt sin tale ved partiets årsmøde. 

“Meget ser allerede bedre ud end for få måneder siden. Men der er særligt ét område, hvor vi har langt igen. Udlændingepolitikken. De kalder det den stramme udlændingepolitik. Jeg kalder det koldt og dumt,” sagde hun og slog senere fast: 

“Så lad mig bare sige til Mette Frederiksen og udlændingeminister Mattias Tesfaye: Hvis I tror, der bliver ro om udlændingepolitikken, så kan I godt tro om igen.” 

Partiet holder årsmøde, kort inden finansminister Nicolai Wammen (S) indkalder til forhandlinger om næste års finanslov. Og det bar talen præg af.  

En nedre grænse 
Foruden udlændingepolitikken benyttede Pernille Skipper således lejligheden til at adressere partiets røde linjer forud for de kommende forhandlinger. 

“Næste års finanslov skal kunne mærkes på velfærden og måles i klimaregnskabet. Der skal både være penge til minimumsnormeringer, sengepladser i psykiatrien og store grønne fodaftryk. Det leverer regeringens forslag ikke. Det skal vi lave om på,” sagde den politiske ordfører.  

Regeringen har med sit udspil lagt en pulje på 2,1 milliarder kroner frem til forhandling, men ifølge Enhedslisten er det ikke nok. 

Skipper gjorde det klart, at der for partiet er en “klar og utvetydig nedre grænse”. Der skal findes flere midler, og de skal findes i toppen  

“Formaster man sig til at tænke, at de arbejdsløse og syge nok har lidt mere at give af, eller at der nok er lidt penge at hente på ældreplejen eller andre steder i vores velfærd, ja, så laver man ikke finanslov med Enhedslisten. Længere er den ikke,” sagde Pernille Skipper.  

Psykiatri og klima som hovedkrav 
I forhandlingerne vil Enhedslisten særligt kæmpe for to emner: psykiatrien og klimaet. 

På klimaspørgsmålet handler det især om at sørge for, at det ikke er de fattigste, der skal betale regningen, slog Skipper fast. 

“Vi skal holde fast og sige højt og klart til Dansk Industri og til højrefløjen: I får ikke lov til endnu en gang at sende regningen til dem, der har mindst. Det her handler om klodens fremtid, vores børn og børnebørn. Det her handler ikke om jer og jeres pengepung,” sagde hun. 

Pernille Skipper fortalte i sin tale om Kim på 43 år, der havde taget sit eget liv efter at have fået at vide, at han skulle udskrives fra psykiatrisk hospital. 

“Derfor går Enhedslisten til finanslovsforhandlinger med et meget klart krav: et akut løft til de mennesker i vores fællesskab, der har det svært i sindet. Mennesker, som i årevis er blevet bedt om at vente i hjørnet, fordi deres sygdom er svær at tale om.” 

Enhedslistens årsmøde løber af stablen lørdag og søndag i Hafnia-Hallen i Valby. 

,

Forrige artikel Årsmøde: Her er Pernille Skippers tale Årsmøde: Her er Pernille Skippers tale Næste artikel Enhedslisten udskyder kontroversielt forslag Enhedslisten udskyder kontroversielt forslag