Chokolade-kæde: Ulovlig slikhandel lukker butikker

GRÆNSEHANDEL: Chokolade-kæden Frellsen forventer at lukke flere butikker som direkte konsekvens af unfair konkurrence fra illegale slikhandlere. K efterlyser afgiftsløfter fra V og DF.

Den seneste grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet anslår, at grænsehandel og illegal handel med slik og chokolade på to år er steget med 50 procent. 
Den seneste grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet anslår, at grænsehandel og illegal handel med slik og chokolade på to år er steget med 50 procent. Foto: Colourbox
Cecilie GormsenSine Riis Lund

Det gør ondt på kæden Frellsen, at stadig flere illegale slikhandlere er poppet op i landet de senere år.

Det fortæller administrerende direktør og ejer Peter Frellsen, der i sidste uge talte dunder mod politikerne til en konference om grænsehandel på Christiansborg.

“De mange ulovlige slikbutikker er i mine øjne det mest åbenlyse eksempel på, hvordan politikerne har svigtet vores branche. Det skal retfærdigvis siges, at ingen kunne have forudset den her kraftige konsekvens af afgiftsstigningerne, men når det så bliver åbenlyst, så har man pligt til at gøre noget. Ellers er der tale om en undladelsessynd," siger han og henviser til, at sukkerafgiften så sent som ved årsskiftet igen blev sat op.

Peter Frellsen forventer, at han i den nærmeste fremtid er nødt til at lukke butikker som en direkte konsekvens af det, han kalder ”unaturligt lave priser” hos illegale slikhandlere, der undgår afgifterne ved at købe ind uden for Danmark.

Og det er ikke kun afgifterne på slik, der skaber problemer med grænsehandel. For eksempel viser salgstal ifølge Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD), at 40 butikker ved grænsen sælger den samme mængde Baileys som 4.000 danske butikker.

Afgift på tysk niveau
Blandt de borgerlige partier ser man med alvorlige øjne på denne problematik. Det varierer dog, hvor meget de vil gøre. Konservative gjorde på konferencen klart, at man gerne ser et opgør med danskernes ivrige grænsehandelslyst, og politisk ordfører Mai Mercado (K) nævnte, at partiet for eksempel vil sænke afgiften på øl til tysk niveau. Samtidig efterlyser hun, at Venstre og Dansk Folkeparti bliver langt mere konkrete i deres forslag.

“Jeg sidder og tænker på, om det ikke er ved at være tid til et rigtig godt valgløfte. For vi er jo kommet med meget konkrete bud på, hvad det er vi vil (...), men det er for letkøbt bare at sige, at jamen vi vil gerne gøre noget. Kan vi få en eller anden form for garanti fra Dansk Folkeparti og Venstre for, at inden for et år så nedsætter vi de her afgifter fra en borgerlig regering?” spurgte hun på konferencen om grænsehandel i sidste uge.

Venstre har kig på mindre afgifter
Dansk Folkeparti ønsker, at afgifterne “på længere sigt” bliver harmoniseret med det tyske niveau, men uden at ville udstikke løfter eller have et forslag til finansieringen.

Venstres skatteordfører Torsten Schack, der var medarrangør af konferencen om grænsehandel på Christiansborg, afviser at komme med gyldne løfter, og han fortæller, at en afskaffelse af nødde- og teafgiften står højere på partiets ønskeliste over afgiftsafskaffelser.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer her (kræver abonnement)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00