”Smid de fede bag i køen”

VENTELISTER: Over hver fjerde regionsrådspolitiker mener, at borgere med livstilssygdomme må vige pladsen for andre borgere på sygehusenes ventelister.
"Hvis man står med to identiske patienter, hvor den ene er overvægtig, og den anden ikke er, så må den overvægtige vente," siger regionsrådspolitiker i Region Nordjylland Svend Heiselberg (V) til jp.dk.

Han peger på, at borgerne har et ansvar for deres eget helbred.

Dermed er han på linie med godt en fjerdedel af landets regionsrådspolitikere, der mener at rygere, overvægtige og andre med stor risiko for at udvikle livsstilssygdomme må vige pladsen på ventelisterne.

Men næstformand i Danske Regioner og regionsformand for Region Sjælland Kristian Ebbensgaard (V) understreger, at udmeldingen står for de enkelte politikeres egen regning.

"I Danmark skal alle behandles på lige vilkår," siger han til jp.dk og gør samtidig opmærksom på, at patienter med livstruende sygdomme altid vil stå forrest i køen, uanset hvad årsagen til deres sygdom er.

Professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, er forbløffet over politikernes svar.

"Jeg tror ikke, at den danske sundhedspolitik bevæger sig i retning af, at man begynder at sende livsstilspatienterne ned ad ventelisterne," siger han til jp.dk og understreger, at det virker uovervejet, at hver fjerde regionsrådspolitiker svarede ja til den idé.

"Hvis man vurderer syge på den måde, handler det pludseligt om, at patienten selv er skyld i den sygdom, som giver anledning til behandlingsbehovet," siger Kjeld Møller Pedersen til avisen og pointerer, at hvis man skal til at prioritere efter om sygdom er selvforskyldt, så er der rigtigt meget, som vil gå under den kategori:

"Det er næsten helt umuligt at skelne og prioritere - hvad nu hvis man kører galt i for høj fart eller springer et korsbånd på skiferien? Skal man så også bag i køen?," spørger professoren ifølge jp.dk.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Heiselberg

Fhv. MF (V), regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland
sætteskippereksamen (1956)

Kristian Ebbensgaard

merkonom (1972)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)









0:000:00