SMV'erne kritiserer anbefalinger fra Erhvervsministeriets eksperter: "Virksomheder skal have et retskrav på kompensation"

Der mangler et retskrav på kompensation i forbindelse med fremtidige pandemier. Det mener SMVdanmark, der i skarpe vendinger langer ud efter de principper, som Erhvervsministeriets eksperter har fremlagt. 

Dansk erhvervsliv kan i fremtiden ikke se frem til at have et retskrav på kompensation under en ny pandemi, hvis aftalepartierne stemmer for den rapport, som udkom 30. december.
Dansk erhvervsliv kan i fremtiden ikke se frem til at have et retskrav på kompensation under en ny pandemi, hvis aftalepartierne stemmer for den rapport, som udkom 30. december.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Forud for torsdagens drøftelser i Folketinget om de principper, som Erhvervsministeriets arbejdsgruppe afleverede 30. december, sender erhvervsorganisationen SMVdanmark en bredside afsted mod ministeriets eksperter.

Et vigtigt punkt glimrer ifølge SMVdanmark ved sit fravær blandt de 18 principper, som arbejdsgruppen er nået frem til:

Et retskrav på kompensation.

"Arbejdsgruppen misser sådan set det vigtigste, som er, at virksomheder skal have et retskrav på kompensation, når de bliver udsat for restriktioner," siger cheføkonom i SMVdanmark, Martin Kyed, og tilføjer: 

"Paragraf 27 havde fokus på juridisk beskyttelse af virksomheder, men det er ikke det, der er i fokus i den her rapport."

Han henviser til, at der i Epidemilovens paragraf 27 tidligere var et retskrav, men det var kun gældende frem til marts 2020.

SMVdanmark står ikke alene med kritikken af det manglende retskrav. Berlingske melder nemlig, at der blandt aftalepartierne er en hård politisk modstand mod rapportens anbefalinger.

Arbejdsgruppens 18 principper

Rapporten fra Erhvervsministeriets arbejdsgruppe indeholder 18 principper for kompensation i forbindelse med fremtidige pandemier.

De 18 principper er inddelt i fire kategorier:

  • Brug af hjælpepakker
  • Design af hjælpepakker
  • Hurtig effekt af hjælpepakker
  • Reetablering af velfungerende markeder

Klik her for at læse principperne. De kan findes på side 8 til 12.

 

Det manglende retskrav er et udtryk for eksperternes forkerte prioritering, lyder det.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00