Snit af målinger: Nye Borgerlige står til at komme i Folketinget

RISBJERGSNITTET: Nye Borgerlige stryger ind i Folketinget ifølge nyt snit af meningsmålinger. Hvis partiet kan fastholde den opbakning inden en valgkamp, ser partiets chancer rigtig gode ud, siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Placeholder image
Pernille Vermunds parti, Nye Borgerlige, bliver belønnet af vælgerne i meningsmålingerne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Sommeren har været særlig god for Nye Borgerlige, der belønnes af vælgerne.

Fakta
Om Risbjergsnittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Det viser et nyt kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

For Nye Borgerlige er der ikke længere så megen tvivl om, hvorvidt partiet ligger over spærregrænsen i meningsmålingerne.

"Nye Borgerlige har ligget og hoppet op og ned om spærregrænsen, men nu har alle målingerne dem inde. Selv dem, der foretages på telefon, og som hidtil har været mere tøvende med Nye Borgerlige," siger Kasper Møller Hansen, der til daglig er professor i statskundskab på Københavns Universitet.

I det nye snit af målinger ligger partiet nemlig på tre procent af vælgerne, hvilket giver fem mandater til Folketinget. Og det begynder at se rigtig lovende ud for Nye Borgerlige og Pernille Vermund, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Vermund er en type, der kan brænde igennem i en valgkamp, og hvis hun kan holde en basis omkring tre procent allerede før valgkampen, så har Nye Borgerlige rigtig gode chancer for at komme ind," siger Erik Holstein.

Se hele mandatprognosen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement), hvor du også kan blive klogere på, hvordan stillingen ser ud mellem de to blokke, og om Mette Frederiksen kan blive statsminister uden Uffe Elbæk og Alternativets støtte. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor, valgforsker, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser