Snit af målinger: Socialdemokratiet trodser "naturlov"

RISBJERGSNIT: Socialdemokratiet står til fremgang på tre mandater siden folketingsvalget. Det er ikke normalt at vokse som regeringsparti, siger valgforsker. 

Socialdemokratiet er i gang med at bryde en af samfundsvidenskabens naturlove.

Vælgerne strømmer nemlig til partiet, selvom socialdemokraterne sidder i regering, viser Altingets vejede gennemsnit af meningsmålinger - Risbjergsnittet - for januar måned.

Her står partiet til at vokse med tre mandater i forhold til partiets resultat ved folketingstingsvalget i juni.

Og det er lidt af et særsyn, at et regeringsbærende parti går frem i meningsmålingerne, siger professor ved Københavns Universitet og valgforsker Kasper Møller Hansen.

”Man taler normalt om en cost of ruling, når man har magten, fordi man skal stå på mål for mange upopulære ting og stille sig forrest uanset hvad. Men det lader Mette Frederiksens regering til at være gået fri af. Deres fremgang strider imod de naturlove, vi normalt orienterer os efter." 

Socialdemokratiet står i Risbjergsnittet for januar til 51 mandater i Folketinget.

Venstre går tilbage
Mens S er gået frem med 1,9 procentpoint siden valget i juni, er det største oppositionsparti Venstre faldet med tilsvarende 1,9 procentpoint.

Det betyder, at partiet i snittet står til et resultat på 21,5 procent, som ville udløse 40 mandater. 

Se målingerne bag Risbjergsnittet og udviklingen for de enkelte partier over tid i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

 

 

 

 

Forrige artikel Aftale om overenskomst for finansansatte landet: Her er hovedpunkterne Aftale om overenskomst for finansansatte landet: Her er hovedpunkterne Næste artikel Regeringen lander aftale om første skridt på vejen mod flere voksne i daginstitutionerne Regeringen lander aftale om første skridt på vejen mod flere voksne i daginstitutionerne
Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

PRESSEMØDE: Fem kommuner følger i Aarhus’ fodspor og får et krav om mundbind i al offentlig transport. Det oplyser regeringen efter et pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har orienteret om en stigning i antallet af coronasmittede, der giver ”grund til bekymring”.