Socialdemokraterne åbner for dansk deltagelse i bankunionen

BANKUNION: Mens regeringen endnu ikke er klar til at tage stilling til bankunionen, åbner Socialdemokraterne for dansk deltagelse. Også Konservative er positive, mens SF slet ikke forstår, hvorfor partierne tøver. 

Morten Bødskov (S) er positivt stemt over for EU's bankunion.
Morten Bødskov (S) er positivt stemt over for EU's bankunion.Foto: Pressefoto/Justitsministeriet
Kasper Kaasgaard

Indtil nu har kun SF meldt klart ja til dansk deltagelse i EU's bankunion. Men nu åbner Socialdemokraterne for, at Danmark skal være med.

Fakta
Bankunionen

Bankunionen indeholder blandt andet et fælles tilsyn med bankerne og en fælles afviklingsmekanisme for nødlidende banker.

De 18 eurolande er forpligtede til at deltage i bankunionen, mens det er frivilligt for de øvrige 10 lande.

Der er forhandlet særlige vilkår på plads for lande, der står uden for euroen, da de ellers ikke ville kunne deltage, fordi de ikke er med i Den Europæiske Centralbank. 

Storbritannien og Sverige valgte på forhånd at stå uden for det fælles banktilsyn.

Kilde: EU-Oplysningen

”Socialdemokratiets holdning er, at det er positivt med et tættere samarbejde om krisehåndtering over for den finansielle sektor. Vi har en global finanssektor, hvor Europa er en meget stærk spiller, og hvor Europa bliver et samlet marked for banker og deres aktiviteter. Det gælder også for de danske banker,” siger Morten Bødskov.

Han fortæller, at hans egne erfaringer fra forhandlingerne om flere af de danske bankpakker, da den økonomiske krise var på sit højeste, har gjort stort indtryk.

"På baggrund af den erfaring er det min vurdering, at vi har en interesse i, at vi gør, hvad vi kan, for at det ikke kommer til at ske igen. Det er lige nøjagtig, hvad det her handler om."

Hvis jeg var Nordea, ville jeg være tilfreds med, at der var politikere, der var bekymrede for min virksomhed.

Morten Bødskov
EU-ordfører, Socialdemokraterne

Meldingen kommer efter en sommer, hvor EU-landene er blevet endeligt enige om, at bankunionen skal etableres. Endnu afventer den danske regering en analyse af de danske konsekvenser, før der tages endelig stilling.

Radikale vil afvente
Det behøver regeringen dog ikke bruge meget tid på, mener SF.

”Vi hører ikke ret meget fra regeringen, andet end at 'vi må vente og se'. De enkelte delelementer i bankunionen med tilsyn og redningsfonden er jo kendt, så vi mangler at få regeringen på banen,” siger SF's EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Mens Socialdemokraterne kalder SF's linje i spørgsmålet for 'positiv', er indstillingen fra regeringspartneren, De Radikale, mere afventende.

”Vi støtter de europæiske tiltag for en fælles bankunion, men er ved at undersøge grundigt, om det er bedst for Danmark at være med eller stå uden for. Det er bl.a. afgørende for os, om vi får de bedste redskaber til krisehåndtering ved at være med eller ved at stå udenfor,” siger Radikales EU-ordfører, Ida Auken.

Kritik fra erhvervslivet

I banksektoren er man ikke udpræget begejstret for bankunionen. Bestyrelsesformanden for Nordea, finske Björn Wahlroo, kritiserede i Berlingske i sidste uge bankunionen. Han advarede imod at overregulere finanssektoren. Ifølge finansmanden er denne løsning helt forkert på området.

Den kritik forstår Morten Bødskov ikke meget af:

”Jeg har svært ved at forstå, hvorfor han mener, det er en dårlig idé. Hvis jeg var Nordea, ville jeg være tilfreds med, at der var politikere, der var bekymrede for min virksomhed,” siger han.

Mette Boch, EU-ordfører for Liberal Alliance, er dog mere på linje med Wahlroo. Ifølge hende har EU ramt ved siden af med sine reguleringer.

”Før krisen blev bankerne nærmest presset til at smide flere penge ud i samfundet, selvom man måske skulle have strammet til på det tidspunkt. Og nu strammer man så meget, at man i virkeligheden har brug for kapital derude for at få gang i erhvervslivet,” siger hun.

Noget mere positiv er holdningen til bankunionen hos De Konservative.

”Principielt er vi positive over for at deltage, fordi det som udgangspunkt skaber et mere sikkert værn for europæiske banker og dermed også danske,” siger EU-ordfører Lars Barfoed.

Der er ingen frist for, hvornår landene uden for eurosamarbejdet skal beslutte sig for deltagelse, men det er forventningen, at der kommer en dansk udmelding inden årets udgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00