S lægger pres på V-minister: Kvindelige præster skal ikke kunne fravælges på grund af deres køn

Kirkeministeren bør hurtigst muligt fjerne folkekirkens undtagelse fra ligebehandlingsloven. Sådan lyder opfordringen fra Socialdemokratiet, som mener, at lovgivningen i alle tilfælde skal vægte højere end religiøse hensyn. Regeringspartierne er uenige.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Socialdemokratiet opfordrer kirkeminister Louise Schack Elholm (V) til hurtigst muligt at ophæve folkekirkens undtagelse fra ligebehandlingsloven.

Det giver ingen mening, at folkekirken i 2023 stadig kan afvise kvindelige ansøgere til præstestillinger på baggrund af deres køn, lyder det.

"Vi kan ikke diskriminere kvinder på baggrund af deres køn. Heller ikke under dække af, at det handler om religion," fastslår Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Trine Bramsen.

Den tidligere ligestillingsminister bakkes op af partiets kirkeordfører, Kim Aas.

"Jeg håber, at ministeren meget hurtigt kan finde frem til en afklaring. Kirken efterspørger en afklaring, uanset hvilken vej det går, fordi man har brug for at komme videre. Jeg har stor respekt for, at ministeren har brug for at vende hver en sten og snakke med alle interessenter, men i Socialdemokratiet håber vi på at få undtagelsen fjernet," siger han.

For Socialdemokratiet går vores samfundsværdier og regelsæt forud for religion.

Trine Bramsen
Ligestillingsordfører, S

Kirkeministeren har indtil videre nægtet at tage stilling til spørgsmålet. Hun vil først have en omfattende dialog med forskellige folkekirkelige parter, har hun fortalt. Indtil videre har et stort flertal af biskopperne advokeret for at fjerne undtagelsen.

Fra Venstres kirkeordfører, Lars Christian Lilleholt, har det lydt, at "det ikke er nogen nem sag", og at det blandt andet handler om at kunne Indre Mission i folkekirken.

Det sidste regeringsparti, Moderaterne, har argumenteret for at bevare undtagelsen. Til Altinget har partiets kirkeordfører Jeppe Søe forklaret, at sagen for ham ikke handler om ligestilling, men om religionsfrihed.

0:000:00