Debat

Socialrådgiver: Det går stik imod min faglighed, når jeg tager børnechecken fra udsatte familier

DEBAT: Familier kan miste børnechecken, hvis børnene har for højt fravær i folkeskolen. Det er uhyrlig socialpolitik, og det må være politikere uden forstand på socialt arbejde, der har fundet på det, skriver socialrådgiver Jeppe Rohde Fransson.

Socialrådgiveres faglighed bliver tilsidesat, når de tvinges til at fratage familiers børnecheck, skriver Jeppe Rohde Fransson.
Socialrådgiveres faglighed bliver tilsidesat, når de tvinges til at fratage familiers børnecheck, skriver Jeppe Rohde Fransson.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Rohde Fransson
Socialrådgiver

Det går altid et lille angstanfald gennem mit indre, når jeg modtager underretninger fra folkeskolerne i den kommune, hvor jeg arbejder som socialrådgiver.

Angsten skyldes, at jeg kan ende med at være tvunget til at tage børnechecken fra udsatte familier, hvis deres børn har et for højt ulovligt skolefravær.

Den manøvre - lavet af politikere, som ingen forstand har på socialt arbejde - kan med et knips med fingrene modarbejde hele den helhedsorienteret indsats, jeg har lavet i familien.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) holder sammen med de borgerlige partier hånden under denne uhyrlige form for socialpolitik.

Straf er ikke løsningen
De fleste af de familier, vi modtager underretninger på, hvor fraværet for deres børn er for højt, kender vi allerede i forvejen.

Symbolpolitik ville de fleste nok kalde det. Men politikken har mere end symbolsk værdi. Den sparker til mennesker, som i forvejen ligger ned.

Jeppe Rohde Fransson
Socialrådgiver

Det er ingen nyhed, at forældrene har svært ved at få deres børn i skole og det arbejdes der ofte intensivt på at gøre noget ved – for eksempel gennem terapeutiske samtaleforløb med familiebehandlere eller socialpædagogiske indsatser i hjemmet.

Den indsats er ikke noget, der sker over natten. Det kræver en målrettet og helhedsorienteret indsats, hvor forskellige instanser i kommunen taler sammen. Skolevægring er et alvorligt socialt problem, som ikke løses af at straffe forældrene økonomisk.

Risikerer at essentielle behov ikke dækkes
Tværtimod risikerer vi, at forældrene vender ryggen til socialrådgivertyper som mig, hvis jeg tager en stor del af deres økonomiske fundament fra dem.

Derudover kan vi også let risikere, at økonomien bliver så stort et problem for forældrene, at alle andre af deres problemer falder i baggrunden.

Frygten for at blive sat på gaden, ikke at have mad på bordet næste dag eller at kunne give deres børn tøj på kroppen bliver pludselig helt essentielle problemstillinger.

Og vi ved fra det sociale arbejde i flygtningefamilier på integrationsydelse, at det nærmest er umuligt at arbejde med sociale familieproblemer, når helt essentielle behov ikke er dækket – såsom et økonomisk fundament.

Hvis forældre ikke vil samarbejde omkring deres børns trivsel – og kommunens socialrådgivere er dybt bekymrede for barnet – har vi allerede i dag mulighed for at lave et forældrepålæg, som tvinger forældrene til at samarbejde med os.

Og hvis forældrene, trods afgørelse om et forældrepålæg, ikke samarbejder, har vi mulighed for at sanktionere forældrene økonomisk.

Læs også

Sætter gode relationer på spil
Vi ved fra forskningen, at en forudsætning for at lykkes med det sociale arbejde er relationen mellem socialarbejder og borger. Er relationen god, er der også gode forudsætninger for rent faktisk at lykkes med indsatsen.

Det giver jo egentlig sig selv. Er relationen dårlig, bliver det rigtig svært at nå ind til borgeren.

Derfor arbejder landets socialarbejdere dagligt på at vedligeholde og pleje en god relation til borgere, der af den ene eller anden grund har brug for kommunens hjælp.

Lovgivningen tilsidesætter fagligheden
Og her bliver det altså bare rigtig besværligt, når lovgivning fra Christiansborg tilsidesætter vores faglighed og tvinger os til at straffe familier – selvom vores faglighed taler imod det.

Jeg frygter, at vi vil se endnu mere af den her slags lovgivning på det sociale område. Lovgivning, som sætter min og mine kollegaers faglighed ud af kraft, og som kun har den hensigt, at få politikere til at virke handlekraftige.

Symbolpolitik ville de fleste nok kalde det. Men politikken har mere end symbolsk værdi. Den sparker til mennesker, som i forvejen ligger ned. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00