Analyse af 
Thomas Lauritzen

’SofaGate’ handler mere om EU’s interne magtkampe end om ligestilling

To mænds manglende tegn på respekt for en kvinde er det billede, der har skabt furore. Men sagen om EU-chefernes uheldige besøg hos præsident Erdogan i Ankara er også kulminationen på mange års uklarhed om, hvem der taler for Europa over for resten af verden.

Chefen for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, var meget utilfreds med sin placering under sidste uges møde med Tyrkiets præsident.
Chefen for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, var meget utilfreds med sin placering under sidste uges møde med Tyrkiets præsident.Foto: EU delegation Turkey
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: ”Ahem!”. Kønt var det bestemt ikke, da EU-Kommissionens forkvinde forleden rømmede sig for at gøre opmærksom på, at de to mandlige ledere i lokalet uden videre indtog de vigtigste siddepladser. Ursula von der Leyen var vred.

Det var i sidste uge, at topcheferne fra Den Europæiske Unions to tungeste institutioner besøgte den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. De var i Ankara for blandt andet at kritisere Tyrkiets manglende indsats for at sikre ligestilling og kvinders rettigheder.

Derfor virkede det så meget desto mere provokerende, at tv-billederne viste Erdogan og EU’s rådsformand, Charles Michel, sætte sig til rette ved siden af hinanden i rummets eneste to forgyldte stole. Imens måtte den første kvindelige leder af EU’s på mange måder mest magtfulde institution sætte sig i en sofa et stykke væk fra de to mænd, der tronede i midten.

Uanset om det var tilsigtet eller ej, så udstråler billederne en kraftig symbolik. Det er lige før, man frygter at høre Erdogan eller Michel bede Ursula von der Leyen om at lave dem en kop kaffe derhenne i sofahjørnet, mens mændene får sig en alvorssnak.

Siden har den tyrkiske præsidents folk afvist, at den pinlige situation på nogen måde var tilsigtet. De ansvarlige for diplomatisk protokol i henholdsvis Bruxelles og Ankara roder rundt i diverse forklaringer og bortforklaringer: Det er normalt at Rådets formand sidder først, problemet var kun de forskellige møblers karakter og afstand, lokalet var ikke blevet besigtiget på forhånd… og så videre, og så videre.

Michel ville undgå at fremstå ”paternalistisk”
Lige meget hjælper det, når videoen med optrinnet for længst er gået den halve verden rundt og har skabt en flodbølge af indignation. Det varede ikke længe, før hashtagget #SofaGate blev født på de sociale medier.

Mens præsident Erdogan formodentlig kan være ret ligeglad, så har EU’s belgiske rådsformand ikke bestilt andet end at sige undskyld i en uge nu.

Jeg var i selve øjeblikket sikker på, at enhver reaktion fra min side kunne opfattes som paternalistisk over for Ursula von der Leyen. Måske var det en fejl.

Charles Michel
Formand for Det Europæiske Råd

”Jeg beklager dybt denne situation, og jeg er fuldt ud klar over det katastrofale billede af det øjeblik,” sagde Charles Michel sidste torsdag til den belgiske tv-station LN24:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024