Soldaterforening om kampfly: Finansiering er stram

KAMPFLY: Forsvaret skal i forbindelse med indkøbet af nye kampfly effektivisere for 400 millioner kroner. Men det bliver svært, lyder det fra soldaterforening – smertegrænsen er nemlig nået.

Foto: Reuters
Cecilie Gormsen

”Finansieringen bliver stram.”

Sådan lyder konklusionen fra Flemming Vinther, som er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), om at Danmark skal købe 27 nye kampfly.

Pengene til de nye F-35-kampfly skal findes i Forsvarets egne budgetter, og det betyder, at Forsvaret næste år skal effektivisere for 400 millioner kroner.

”Under de givne forudsætninger og med de præmisser, som der nu engang er, så er det her en finansieringsmodel, som er mulig,” siger Flemming Vinther.

Ifølge formand for HKKF, Flemming Vinther, er Forsvarets budgetter allerede inden effektiviseringsøvelsen på 400 millioner kroner presset ud over kanten. 
Ifølge formand for HKKF, Flemming Vinther, er Forsvarets budgetter allerede inden effektiviseringsøvelsen på 400 millioner kroner presset ud over kanten.  Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

LÆS OGSÅ: Holstein: Kampfly-aftale uden Konservative er ekstremt overraskende

Men han mener, at forsvarsbudgettet allerede er presset lidt ud over kanten.

”Det bliver hårdt. Og man må ikke gå rundt i den vildfarelse, at der ikke stadig vil være behov for at tilføre midler til Forsvaret i et kommende forlig,” siger han.

Bifalder antal og type
Torsdag landede regeringen en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne og Radikale om indkøb af nye kampfly. Både Konservative og SF forlod forhandlingerne og dermed også forsvarsforliget. Særligt Konservatives exit overraskede mange, og partiet forklarede, at det netop var finansieringen af nye kampfly, som splittede parterne.

Flemming Vinther mener, at 27 nye kampfly er et passende antal, ligesom han også bifalder type og tidshorisonten for anskaffelse. Han stoler på beregningerne fra Forsvarsministeriets Kampflykontor, der har vurderet de forskellige kandidater.

”Hvorfor skulle man prøve at snyde på vægten? Det er dem selv, som sidder med problemet lige om lidt, hvis det ikke fungerer. Det vil jo lande på deres eget skrivebord igen,” siger Flemming Vinther.

LÆS OGSÅ: Pape: Vi skulle skrive under – eller forlade lokalet

Han understreger, at der stadig er penge i budgettet til at opretholde driften og vedligeholdelsen af Forsvarets øvrige materiel.

”Så det er ikke sådan, at der ikke er penge til at købe et nyt sidespejl til en lastbil i hæren i de ti år, hvor man anskaffer fly,” siger han og peger på, at der er afsat 40 milliarder kroner til at opretholde driften af alt Forsvarets andet udstyr end fly i perioden.

"Vi kører på morfin"
Men Flemming Vinther lægger ikke skjul på, at Forsvaret allerede nu er skåret ind til benet, og at det derfor bliver stramt at finde de 400 millioner kroner, som der skal effektiviseres for næste år.

”Det bliver svært. 400 millioner er væsentligt mere i 2017 end de var i 2013, fordi Forsvaret jo allerede har sparet 2,7 milliarder. Så det var væsentligt nemmere at finde 400 millioner kroner årligt i 2013 end i 2017,” siger Flemming Vinther.

”Pengene skal findes ved yderligere effektiviseringer. Her kommer man til at kigge på alt muligt – for eksempel konsulentbistand, merarbejde og rejseaktiviteter, og der er nok også nogle, som kan stave til udlicitering,” siger han.

LÆS OGSÅ: Måling: Flertal af vælgerne siger nej til nye kampfly

Han mener, at der i et kommende forsvarsforlig er brug for at kigge på flere ressoucer til Forsvaret. Han mener, at der i et kommende forlig overordnet er brug for to ting. For det første håber han, at politikerne ikke igen vil prøve at flytte Forsvaret rundt i landet. Og for det andet er der ifølge HKKF-formand brug for, at man får kigget på, hvad der skal til, for at Forsvaret kan fungere.

”Vi har passeret smertegrænsen, vi kører på morfin hver dag for at få det her til at fungere,” siger han.

Han peger på, at der fra politisk side er gjort meget ud af, at der ikke må skæres i de operative kapaciteter, hvilket Flemming Vinther bakker op om. Men det betyder til gengæld, at Forsvarets støttefunktioner som for eksempel HR-afdelinger er skåret helt ind til benet. Og derfor er det i særlig grad ressourcer til de områder, som Flemming Vinther håber på i et kommende forsvarsforlig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00