Sofie Carsten Nielsen vil dreje opmærksomheden mod klimaet: Danmark skal være 110 procent grøn

Den radikale leder slår på landsmødet fast, at hun vil investere 25 mia. kr. for at gøre Danmark CO2-neutral i 2040. Og så gentager hun sit krav om flere hænder til regeringen.

Sofie Carsten Nielsen (B) sætter ord på ambitionen om et "110 procent grønt Danmark" i sin tale til partiets landsmøde.
Sofie Carsten Nielsen (B) sætter ord på ambitionen om et "110 procent grønt Danmark" i sin tale til partiets landsmøde. Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum Marie Møller Munksgaard

NYBORG: ”Vi skal ikke bare rydde op efter den industrielle tidsalder. Vi skal som det første højindustrielle velfærdssamfund træde ind i en ny grøn epoke i verdenshistorien.”

Efter et turbulent år med Morten Østergaards afgang efter én af de mest omtalte MeToo-sager på Christiansborg, er Sofie Carsten Nielsen klar på at dreje opmærksomheden hen på klimaet, som på årets landsmøde er i fokus sammen med kravet om reformer.  

”Tænk hvis vi satte 25 mia. kr. af til den grønne omstilling. Ved I hvad, Så ville vi faktisk have råd til at nå 70 procent-målet i 2030 – og tage næsten et fuldt skridt mod at blive CO2-neutrale i 2040. Og ja, det er vildt. Men vildere er det jo heller ikke. Og den får også brug for en plan. Den kommer vi med inden længe, den er på vej. Svaret på, hvordan vi gør den til virkelighed er vi nødt til at finde samme, siger hun til landsmødesalen.

"Vi er blevet hånet og latterliggjort"

Partiet har det seneste år mistet omkring hvert femte medlem ifølge de seneste tal, og udover Morten Østergaards ombruste exit fra partiet har også prominente medlemmer som Jens Rohde, Ida Auken og Kristian Heegaard sagt farvel. Heegaards afgang i august skyldtes også en sag om grænseoverskridende adfærd, som han selv formulerede det i et Facebook-opslag.  

”Vi er blevet hånet og latterliggjort mange gange det seneste år. I den for­bin­del­se kan jeg berolige statsministeren med, at det til tider ikke har været særligt ”lystbetonet” at gå på arbejde som radikal leder, siger Sofie Carsten Nielsen med henvisning til Mette Frederiksen udtalelse i forbindelse med regeringens nylige reformudspil.

Sender klimabøn til K og S

Det udfordrende år får dog ikke partilederen til at skrue ned for sine ønsker om blandt andet handling på klimaområdet til Socialdemokraterne og Konservative. Netop nu forhandler regeringen om en landbrugspakke, og statsminister Mette Frederiksen har i dag bekræftet, at landbruget bliver omfattet af et bindende reduktionsmål.

Fra Nyborg lyder meldingen dog, at regeringen skal være mere ambitiøs.  

”110 pct. grøn” får brug for bred politisk opbakning. Derfor sender jeg i dag en hilsen til Aalborg, hvor Socialdemokratiet holder kongres. Og til Køben­havn, hvor Konservative holder landsråd. Kære Mette, kære Søren – vi har før bygget grønne projekter sammen. Det håber jeg, at vi kan gøre igen i rigtig stor skala, lyder det fra den radikale leder.  

Krav om flere hænder

Siden sommerferien har de Radikale desuden skruet op for retorikken om arbejdsudbuddet. Ifølge regeringen og støttepartiernes forståelsespapir som minimum modsvares med nye reformer, hvis man trækker hænder ud af arbejdsmarkedet. Det har regeringens senest gjort med sit reformudspil, som ved at skære i dagpengesatsen til nyuddannede øger udbuddet med 10.000. Det skal modsvare de personer, som den såkaldte Arne-pension trækker ud af arbejdsmarkedet. Men den radikale leder understreger, at det ikke er nok.  

”Glasset er halvt tomt, når virksomhed efter virksomhed desperat råber efter mennesker til at tage fat. Og når fremtiden kalder på dygtige folk til vores plejehjem og lærerværelser. Men Christiansborg over en bred kam vender det døve øre til. Fordi fokusgrupper fortæller, at udenlandsk arbejdskraft og skattelettelser på arbejde er ord, som vil tirre folkedybet. Derfor und­la­der man at handle, selv om alle godt ved, det kun gør os svagere og fat­ti­ge­re. Hvor blev ansvarligheden af?,” spøger hun.

De Radikales landsmøde fortsætter lørdag og søndag, hvor også partiets kandidater til det kommende kommunalvalg er på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Politisk leder (R), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)