Spørgetimen udvides med rigsfæller

SPØRGETIME: Folketingets Præsidium har besluttet at udvide tirsdagsspørgetimen i Folketingssalen, så de nordatlantiske folketingsmedlemmer også får mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren. 

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dag er til spørgetime i Folketingssalen, har de fire nordatlantiske medlemmer også mulighed for at stille spørgsmål. 
Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dag er til spørgetime i Folketingssalen, har de fire nordatlantiske medlemmer også mulighed for at stille spørgsmål. Foto: Folketinget
Anne Justesen

En gang i kvartalet udvides tirsdagsspørgetimen med Helle Thorning-Schmidt (S), så de grønlandske og færøske folketingsmedlemmer også får mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren, ligesom partilederne fra de danske partier. 

Det er blevet besluttet på et møde i Folketingets Præsidium. Første gang, de fire nordatlantiske medlemmer får mulighed for at stille spørgsmål til Thorning, bliver til dagens spørgetime, som altså udvides med en halv time til 14.30.

Partilederne kan bruge spørgetimen til at udfordre statsministeren. Der er som udgangspunkt spørgetime i Folketingssalen hver anden tirsdag. Spørgetimen blev indført i september 2013

Du kan følge spørgetimen live på Altinget fra kl. 13.00. 

Dokumentation

Spørgetimen
Spørgetimen, der som udgangspunkt vil blive holdt hver anden tirsdag fra kl. 13-14, er forbeholdt direkte, uforberedte spørgsmål til statsministeren fra lederne af partierne uden for regeringen.

Statsministeren kan vælge at indlede spørgetimen med en redegørelse på højst 5 minutter. Herefter får lederen af det største parti uden for regeringen ordet til sit første spørgsmål. Det enkelte spørgsmål skal stilles på højst 2 minutter, og statsministeren har 2 minutter til at svare. Partilederen kan herefter få ordet 2 gange a 1 minut, hver gang med tilsvarende tid til statsministeren til svar. Herefter vil de øvrige partiledere i sædvanlig ordførerrækkefølge normalt få hver én sekvens.

Der vil normalt være tid til én yderligere sekvens til sidst i den afsatte time. Den vil gå på omgang mellem de partiledere, der ellers kun har fået én sekvens.

Statsministeren kan erklære, at hun ikke ønsker at besvare et spørgsmål. Spørgsmålet er herefter bortfaldet. Det vil være op til formanden i det enkelte tilfælde at afgøre, om spørgeren skal have lov at bruge den resterende tid til et andet spørgsmål.

Kilde: FT.dk. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00