Staten sælger vaccineprogram for 15 millioner

SALG: Den danske vaccineproduktion, som hidtil har ligget under Statens Serum Institut, er blevet solgt til privat regi. Det malaysiske selskab AJ Biologics har givet 15 millioner for at overtage vaccineprogrammet.

Statens Serum Institut på Amager står i dag for det danske vaccineprogram, som nu sælges til et malaysisk selskab.
Statens Serum Institut på Amager står i dag for det danske vaccineprogram, som nu sælges til et malaysisk selskab.Foto: SSI
Lise-Lotte Skjoldan

Den danske stat sælger vaccineproduktionen under Statens Serum Institut til det malaysiske selskab AJ Biologics.

For salget får staten 15 millioner kroner, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Det har længe været undervejs, at staten skulle privatisere vaccineproduktionen, som i de seneste år har givet store underskud. Den tidligere regering med Nick Hækkerup (S) som sundhedsminister satte salgsprocessen i gang i 2014, bakket op af et stort flertal i Folketinget, hvor kun Enhedslisten satte sig imod.

Aftalen om salget til AJ Biologics, som faldt på plads fredag, er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Konservative og Radikale.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) glæder sig over, at det nu er lykkedes staten at sælge vaccineproduktionen til et privat firma.

"Med salget af vaccineproduktionen følger vi nu i fodsporene på lande som eksempelvis Sverige og Holland, der for flere år siden har valgt at afvikle deres statslige vaccineproduktion og i dag køber vacciner af private firmaer", siger Sophie Løhde og fortsætter:

"Nu kører virksomheden videre i privat regi, og det er set ud fra en økonomisk betragtning en god løsning for den danske stat, som slipper for et stort årligt underskud. Køber giver desuden udtryk for, at man ønsker at udvikle og udvide vaccineproduktionen i Danmark. Det er en god udmelding, og jeg er glad for, at de ansatte efter lang tids usikkerhed har fået en retning på deres fremtid."

Salget skal endeligt godkendes af Folketingets Finansudvalg, før det bliver gennemført. Godt 500 medarbejdere hos Statens Serum Institut skal nu fortsætte med deres arbejde under den nye ejer, AJ Biologics.

Sundhedsministeriet oplyser, at AJ Biologics er ejet af et andet malaysisk selskab AJ Pharma Holding, som igen er ejet af det saudiarabiske konglomerat Aljomaih.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00