Statens kælderkolde vagthund: "Vi bliver aldrig klappet ind i et lokale. Det er altid sådan lidt, puh, kommer I nu igen?"

Lone Strøm nærmer sig udløbsdatoen efter ti år som rigsrevisor. En ensom post, hvor modpresset kan være enormt, men som alligevel altid har været drømmejobbet.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Lone Strøm husker tydeligt dagen.

Hun var netop kommet tilbage på sit kontor efter et afsluttet møde. I indbakken lå en mail fra Statsministeriet.

Vi er tilbage i år 2013, blot et år efter Lone Strøm var tiltrådt som ny rigsrevisor. Bag brevet stod fire topministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Forud havde Rigsrevisionen på Statsrevisorernes anmodning bedt om en række dokumenter for at granske statens støtte til solcelleanlæg, der steg markant på grund af et hul i loven.

Regeringen opfordrede i brevet Rigsrevisionen til ikke at undersøge ministeriernes interne og lovforberedende arbejde, og Lone Strøm blev inviteret til en dialog om, hvordan undersøgelsen “mest hensigtsmæssigt bør tilrettelægges”.

“Jeg glemmer aldrig den sag, som jeg tror, kommer til at stå tydeligst for mig,” siger Lone Strøm, da Altinget i oktober møder hende i anledning af, at hun til maj stopper som rigsrevisor.

Vi taler om aftryk igennem de seneste ti år. Om modspillet fra ministerierne. Om tiden efter Rigsrevisionen. Om et job, som kan være ensomt. Og om de sager, der har gjort størst indtryk på hende selv.

“Jeg vil altid huske tilbage på de sager, der gik politik i. Hvor pressemøllen kører, og det hele suser om ørerne på en. Man læser om sig selv og sin organisation i pressen. Det får da adrenalinen lidt op at køre,” siger Lone Strøm.

Læs også Ny rigsrevisor fundet i toppen af Børne- og Undervisningsministeriet