Statens konsulentforbrug stiger med over en halv milliard kroner

OPGØRELSE: Udgifter til eksterne konsulenter i staten vokser voldsomt. I 2016 var udgifterne på 3,7 milliarder kroner. Den præcise årsag er ukendt, oplyser Sophie Løhde (V) i et svar til Folketinget. 

Staten brugte i 2016 3,7 milliarder kroner på konsulenter, viser en ny opgørelse.
Staten brugte i 2016 3,7 milliarder kroner på konsulenter, viser en ny opgørelse.Foto: Colourbox
Toke Gade Crone Kristiansen

"Det er ikke ud fra data muligt at beskrive årsagerne bag stigningen i udgifterne"

Sådan lyder det fra minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) mandag i et svar til Folketinget om statens forbrug af konsulenter. I 2016 steg forbruget betragteligt og kostede det år 3,7 milliarder kroner. 

Opgørelsen er lavet af  Moderniseringsstyrelsen, og kommer som svar på et paragraf 20 spørgsmål fra Pelle Dragsted (EL).

Der er tale om en betydelig stigning på over en halv milliard kroner i forhold til 2015 og 2014, hvor forbruget lå på omkring 3 milliarder.

Pelle Dragsted er fortørnet over stigningen i forbruget på konsulenter.

”Jeg er overrasket over, at stigningen er på over en halv milliard. Det skal sættes over for, at det jo er milliarder, vi bruger på det her område i sit hele,” lyder det fra Enhedslistens finansordfører.

Der findes ikke noget svar på stigningen i ministersvaret, men der gives mulige årsager:  

"Det kan muligvis skyldes opgaver, der blev udskudt fra 2015 til 2016 på grund af ressortomlægninger og ekstraordinære opgaver vedr. udflytning af statslige arbejdspladser samt genopretningen af Skat," hedder det i det skriftlige svar fra Sophie Løhde. 
 

 

Mere management – mest IT
Regningen for de meget udskældte konsulenter, managementkonsulenterne, er steget med ca. 50 millioner på et år, og i 2016 udgør beløbet 836 millioner kroner.

Pelle Dragsted (EL) synes, beløbet er for højt.

”Når man ser på kvaliteten af de her rapporter, så er det jo helt vildt. De bliver jo ofte blot bestilt til at blåstemple en politisk beslutning” lyder det fra Pelle Dragsted.

Det er dog på IT-området, at den store stigning er sket, særligt er regningen til "udførende it-konsulenter med driftsopgaver" nu oppe på 1,2 mia. En stigning på 470 millioner på et år.

I ministersvaret lægges der også vægt på, at særligt genopretningen af Skat kan have betydet noget for ekstraregninger til konsulenter, men Skatteministeriet tegner sig "kun" for et merforbrug på 145 mio. i forhold til året før. 

Men selvom den væsentligste stigning sker på it-området, så er udviklingen forkert, mener Pelle Dragsted. 

"De her opgaver kunne jo have været udført ”in-house”,  og det bliver ikke bedre eller billigere af udlicitering, se bare på KMD," siger Dragsted.  

 

Ministeriernes rapporterede indkøb på udvalgte indkøbskategorier (mio. kr.)  
  2015 2016
Managementkonsulenter 787 836
Øvrige rådgivende konsulenter 315 490
Rådgivende IT-konsulenter, drift 101 76
Rådgivende IT-konsulenter, udvikling 166 200
Udførende IT-konsulenter, drift 730 1.200
Udførende IT-konsulenter, udvikling 586 707
Efterregistreringer på 2014-kategorier* 342 160
I alt 3.027 3.667
Kilde: Moderniseringsstyrelsens indkøbsdatabase, løbende priser.

Rigsrevisionen undersøgte området i 2014
Staten opgør ikke systematisk forbruget af konsulentydelser, og det er derfor helt efter bogen, at tallene ser dagens lys efter et paragraf-20 spørgsmål. 

Samme proces foregik således i 2012, hvor Simon Emil Ammitzbøll (LA) var bannerfører på at indhente oplysninger fra samtlige ministerier ved at stille paragraf-20 spørgsmål til den daværende S-R-SF regering.

Det førte til, at Rigsrevisionen i 2014 gennemgik området, og den undersøgelse blev afsluttet med kritik fra Statsrevisorerne af, at staten ikke havde styr på udgifterne til området. 

Samtidig fandt Rigsrevisionen, at de tal, som blev oplyst af ministerierne, var væsentligt lavere end det tal, som Rigsrevisionen kom fem til som følge af mangel på korrekt kontering, hvilket også fik kritik fra Statsrevisorerne.

Kritikken har fået Finansministeriet til at ændre opgørelsesmetoden i den såkaldte indkøbsdatabase, hvor tallene trækkes fra.

Derfor er tallene fra 2014 ikke helt sammenlignelige med de to efterfølgende år, men det ændrer dog ikke på sikkerheden for stigningen fra 2015 til 2016.

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, inden deadline. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00