Statsministeren afviser, at flokimmunitet er et mål

SMITTE: Både statsminister Mette Frederiksen (S) og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut afviser, at regeringen med den trinvise genåbning bevidst vil have smittet så mange danskere, at der opstår en egentlig flokimmunitet, så covid-19 ikke kan sprede sig. Men flokimmuniteten vil hjælpe os igennem krisen, forklarer Mølbak.

Statsminister Mette Frederiksen slog til pressemødet fast, at strategien er at sikre, at covid-19 ikke breder sig så hurtigt, at sundhedsvæsnet bryder sammen. 
Statsminister Mette Frederiksen slog til pressemødet fast, at strategien er at sikre, at covid-19 ikke breder sig så hurtigt, at sundhedsvæsnet bryder sammen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen og sundhedsmyndighederne har ikke en strategi om, at der skal smittes så mange danskere, at der opstår flokimmunitet, og corona-epidemien dør ud.

Det forsikrede både faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut og statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet i Statsministeriet, mandag aften.

"Vi har ikke en strategi i Danmark, der handler om flokimmunitet. Men vi er desværre i den situation, at coronaen har ramt os. Indtil der er en vaccine eller en effektiv behandling, så må vi imødese, at en del af os vil blive smittet," sagde Mette Frederiksen på pressemødet, hvor der ivrigt blev spurgt ind til dette spørgsmål.

Spørgsmålet om for eller imod en flokimmunitet har bølget frem og tilbage de seneste uger. Nogle eksperter mener, at det vil være en kynisk strategi fra regeringens side, hvis man lade flest mulige blive smittet, for at de kan blive immune. Argumentet imod er blandt andet, at man dermed måske vil få unødvendige dødsfald og alvorlige sygdomsforløb i forhold til, hvis man forsøgte at inddæmme smitten. Omvendt er regeringen fra andre sider under massivt pres for at få samfundet genåbnet. 

Strategien er den grønne kurve
Regeringen og myndigheder har flere gange afvist, at man bevidst arbejder med at skabe flokimmunitet i befolkningen. Statsministeren understregede flere gange, at strategien er at genåbne samfundet forsigtigt, så kurven med antallet af behandlingskrævende corona-patienter holder sig under sundhedsvæsnets kapacitetsloft. Og flere har spurgt, hvad strategien for at komme ud af krisen så er.

"Både den sundhedsfaglige og politiske strategi er, at vi holder den grønne kurve. At forsinke smitten, så den ikke rammer for mange på en gang. Det er at beskytte de sårbare – de syge og de gamle. Og så er det at få vores sundhedsvæsen igennem på den måde, at vi kan yde behandling til dem, der måtte blive alvorligt ramt af coronaen,"  sagde Mette Frederiksen.

En anden årsag til, at der har været et kritisk fokus på, om regeringen uofficielt skulle have som strategi, at danskerne udvikler flokimmunitet, er blandt andet opstået på grund af et interview med Kåre Mølbak i Politiken 26. marts. Her gav han udtryk for, at det er for sent at inddæmme coronaepidemien, og at en form for flokimmunitet er uundgåelig.

Mølbak: Immuniteten vil hjælpe os
Men Kåre Mølbak understregede til pressemødet, at flokimmunitet er en afledt konsekvens af, at coronasmitten florerer i samfundet – ikke en strategi.

"I sidste instans er det en af de ting, som vil hjælpe os til at komme igennem denne krise. Den er mere et biologisk fænomen end en strategi. Strategien er som sagt, at vi afbøder så meget som muligt, så samfundet kan komme igennem. Flokimmuniteten er en underliggende biologisk mekanisme, som støtter op om strategien," sagde Kåre Mølbak, der tidligere har givet udtryk for, at der går mindst et år, inden en vaccine kan komme på tale.

Statsministeren forventede at der "mange måneder" endnu vil være tiltag, der skal beskytte udsatte grupper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00