Stemmer på V-landsmøde: ”Det er på tide, DF kommer med ind i løvens gab”

VOXPOP: Bør Venstre gå i regering med DF, hvis de blå partier får flertal efter et valg? Det mener et flertal af V-vælgerne ifølge en ny Norstat-måling, men hvad mener VU's yngste, en klassisk V-stemme som Peter Gæmelke og en ny som Anna Libak? Altinget har spurgt dem. 

En regering med deltagelse af Venstre og Dansk Folkeparti – og måske Konservative – er den mest sandsynlige mulighed, hvis blå blok vinder valget. Men hvordan ser deltagerne på Venstres landsmøde på den sag?

Altinget tog spørgsmålet med til landsmødet i Herning og forhørte sig hos den unge, den garvede og den nye. Og et par midt imellem fra Venstre-baglandet.

Anna Libak, folketingskandidat i Nordsjælland

”Dansk Folkeparti blev så store ved valget, fordi folk mente, de kunne levere varen, men de blev bange for deres egen skygge, og om de ikke kunne levere. Og så valgte de bekvemt at sidde i opposition og i virkeligheden styre landet mere, end godt er, fordi de ikke tager ansvar. De skal ind i regering, det skal de simpelthen.”

”Jeg tror, det vil få dem til at besinde sig i forhold til EU. Det vil være helt godnat for et lille land med en meget åben økonomi som Danmark at følge efter Storbritannien. Selvfølgelig vil de stadig problematisere konventioner og afgørelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, men i Venstre mener mange også, det er et problem at svække nationalstaterne i stedet for at styrke dem.”

Peter Gæmelke, medlem af Forretningsudvalget og fra Vojens-kredsen

”Jeg synes, det ville være rigtig dejligt at se dem gå med ind i regering og tage egentligt ansvar. Man kan godt kalde det en disciplinerende læresteg, for jeg oplever dem nogle gange som nogle, der hopper lidt, men når man skal have noget gennemført, skal der 90 mandater bag. Det er der mange, som har det med at glemme.”

”Det kunne måske være nemmere at få ting gennemført, hvis de stod med inde og tog større ansvar for at bestemme i stedet for nogle gange at hoppe rundt i manegen.”

”Det er jo klart, at DF er et langt mere modent parti end tidligere, og derfor er de også bedre funderet til at gå i regering end de nogensinde har været.”

Petrine Louise Johannesen, 16 år, VU i København

”Jeg synes, der er for mange ting, som skiller os fra Dansk Folkeparti. EU, skat og integration. Så jeg synes ikke, man skal lave et regeringssamarbejde. Der er simpelthen for mange ting, hvor Dansk Folkeparti vil kræve indrømmelser, som jeg ikke synes, man skal give. Men jeg kan godt forestille mig, det kommer til at ske alligevel.”

”Min frygt er, at det liberale kommer til at lide. Og at man kommer til at droppe mærkesager, som, at det skal kunne betale sig bedre at arbejde, og at udlændinge skal kunne arbejde og forsøge sig selv og ikke bare sidde i et udrejsecenter til de skal hjem.”

Peter Hansen, politisk ordfører i Sønderborg byråd

”Det er jeg ikke stemt for, det kan jeg slet ikke se for mig. Jeg tror meget på den politik, der faktisk bliver ført nu. Som er pragmatisk, forsøger at samle og manøvrere i svært farvand. Og så selvfølgelig få så meget liberal politik igennem som overhovedet muligt. Men der skal 90 mandater til, længere er den ikke.”

”Jeg tror ikke på det gule Sønderjylland, som der nogle gange tales om. Dansk Folkeparti har Kristian Thulesen Dahl, der er en utrolig magnet. Hvis han stillede op et andet sted i Danmark, ville det se helt anderledes ud hernede. Sønderjyderne går meget op i grænsespørgsmålene og lokale sager. Men vi er mange, der synes, det er et tilbageskridt med mere grænsekontrol.”

Colette Brix, folketingskandidat Københavns Omegn

”Jeg synes, vi har mange fælles værdipolitiske holdninger med Dansk Folkeparti. Så det er en god idé at få dem med i regering. Det vil give et andet samarbejde. Og det er på tide, de kommer med ind i løvens gab. For at være i regering er ikke bare løvens hule.”

”Vi ved alle sammen godt, at når man ikke har ansvaret, så er det nemt at stå og skrige fra sidelinjen. Når man kommer ind og sidder ved bordet og kan se, hvad der er mulighed for, er man er nødt til at samarbejde og tage ansvar. Jeg tror også, de er klar til det. Og så må vi jo indrømme, at de har nogle ret gode folk, der godt kan matche alle de andre i Folketinget. Sådan er det bare.”

Laura Hay, Venstre i Aarhus

”Jeg synes, politikken er det afgørende, og ikke hvilken konstellation det bliver. Jeg kan godt se, at der vil blive ført en meget stram udlændingepolitik med Dansk Folkeparti, men jeg kan også se, at der kunne lægges vægt på en omsorgsfuld ældrepleje og opnormering i sundhedsvæsnet. I virkeligheden er det uretfærdigt at skulle tage stilling, når man ikke kender et regeringsprogram.”

”Når det er sagt, så synes jeg, politikerne i øjeblikket går alt for langt i retning af at ville lovgive om, hvad for noget mad man må spise i børnehaver, og hvad for noget tøj man må gå i. Der er jeg til en meget mere liberal samfundsindretning.”
 

Nedenfor kan du se, hvad vælgerne svarer på spørgsmålet: Er du tilhænger eller modstander af, at Venstre går i regering med Dansk Folkeparti, hvis de blå partier får flertal efter valget?

 

 

,

Forrige artikel Natteravnene får Venstres frihedspris Natteravnene får Venstres frihedspris Næste artikel Morten Løkkegaard ny EU-spidskandidat for Venstre Morten Løkkegaard ny EU-spidskandidat for Venstre