Stig Grenov er ikke så firkantet på abortspørgsmål, som han har været: ” Jeg troede, at jeg havde alle svarene”

Den forhenværende formand for Kristendemokraterne føler, han er blevet klogere på spørgsmålet om abort i mødet med andre mennesker. Men er abort forkert? En e-mail viser, at Stig Grenov stadig vakler på det punkt.

”Jeg kan selvfølgelig stadig godt lide at svinge pisken og sætte det skarpt op, men jeg har efterfølgende bestræbt mig på at gå efter bolden," siger Stig Grenov. 
”Jeg kan selvfølgelig stadig godt lide at svinge pisken og sætte det skarpt op, men jeg har efterfølgende bestræbt mig på at gå efter bolden," siger Stig Grenov. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Kristendemokraterne blev skabt som et protestparti mod retten til fri abort for 50 år siden.

Det er slut nu. For det nye formandskab med Jeppe Hedaa i spidsen slår fast, at partiet er tilhænger af fri abort og den nuværende danske abortlovgivning.

Men de nye linjer fjerner ikke tvivlen for Stig Grenov, der var formand for partiet i perioden 2012 til 2019. Han synes stadig, det er svært at svare på spørgsmålet: Er abort forkert? 

Man kan have så meget ret, at man vinder argumentet, men man taber dialogen med mennesket.

Stig Grenov

"Før jeg trådte ind i politik, syntes jeg ikke, at der var et eneste godt argument for abort. Jeg troede, at jeg havde alle svarene."

I Kristendemokraterne mødte Stig Grenov flere personer med andre holdninger end hans egne på abortområdet. Han mødte også mennesker, der havde fået en.

De oplevelser i kombination med næsten 30 år i politik, har gjort hans kanter lidt blødere, siger han:

"Jeg vidste nok ikke som ung, hvor kompliceret og nuanceret spørgsmålet om abort er, og at et forbud derfor ikke virker. Et forbud løser ikke problemet, og det lærte jeg som politiker ved at tale med mennesker af enhver afskygning."

Et af de områder, hvor Stig Grenovs holdning har flyttet sig mest er indenfor det, han kalder "de praktiske aspekter af aborter":

"Jeg har lært, at personer, der har fået en abort skal mødes med støtte. De skal have oplysning, rådgivning og introduceres for sociale tiltag. Men det skal være tilbud og ikke tvang," siger han. 

Frem og tilbage om aborten

I begyndelsen af interviewet med Altinget har Stig Grenov ikke rykket sig på, om abort er forkert. Det er det, siger han.

I stedet pointerer Stig Grenov, hvordan han er blevet klogere på, at abortspørgsmålet ikke kun handler om fosterets rettigheder.

"Jeg har lært, at en abort skaber mere end ét offer. Mit fokus startede egentlig på, at det var fosteret, der var ofret - men nu kan jeg også se, at det også går ud over mødrene og fædrene," siger han.

Sommerserie: Der blev jeg klogere

Man har et standpunkt, til man tager et nyt.

Udtrykket stammer fra forhenværende statsminister Jens Otto Krag (S), der ikke følte sig forpligtet til at forklare sig, bare fordi han havde ændret mening.
For mange har udtrykket måske en negativ klang, men det at skifte holdning behøver ikke nødvendigvis være et problem: Det kan være, man har lært noget nyt?

Derfor vil Altinget hen over sommeren tage fat i en række nuværende og tidligere politikere, der tør sætte ord på emner, hvor de er blevet klogere. 

"Så jeg mener fortsat, at abort er forkert."

Hvad betyder det, at abort er forkert?

"Abort er forkert, fordi det rammer både barnet, kvinden og manden. Hvis vi er ligeglade med antallet af aborter, så vi også ligeglad med antallet, det går udover," gentager han og beder om en kort tænkepause, før han tilføjer:

"Det er det her, der er så svært i de her samtaler. Ved du hvad? Jeg vil gerne lave et statement: Abort er ikke forkert, for når man siger det, kommer vi også ind i et skyldspørgsmål," siger han.

Tre dage efter skriver den forhenværende formand dog i en e-mail, at han vil revidere sin udtalelse:

"Som politiker vil jeg gerne række ud til medmennesket - barn, mor og far - frem for at føre en socialpolitik, hvor vi afliver klienten."

"Så jeg bliver nødt til at ændre mit udsagn, på trods af at jeg bæver for om læseren vil tolke mit svar som fordømmelse med efterfølgende straf, bål og brand," skriver han og tilføjer: 

"Abort er forkert. Og lad os så komme i gang med arbejdet for at begrænse ulykkerne."

Stigs kommunikation får ham i fedtefadet

Der er i årenes løb blevet skrevet meget om den forhenværende formand for Kristendemokraterne - især på grund af det, Stig Grenov selv kalder for sin "kommunikative fejl".

Jeg vil gerne lave et statement: Abort er ikke forkert, for når man siger det, kommer vi også ind i et skyldspørgsmål

Stig Grenov

"Jeg vil altid gerne forklare alle facetter. Det har jeg fundet ud af, der ikke er plads til i det politiske virke. Derfor vil jeg også gerne åbne ballet og sige undskyld: Jeg har ikke lavet andet end fejl, men jeg har altid levet mit liv ud fra, at jeg gerne ville indrømme det."

I den forbindelse nævner Stig Grenov selv en kommentar, han lavede tilbage i 2010, hvor han sammenlignede det nazistiske regimes udryddelse af syge med abort.

Den sammenligning kunne han ikke have fundet på at lave i dag, siger han.

"Jeg kan egentlig godt følge mine tanker. Men i dag er jeg blevet langt mindre harsk i min måde at argumentere på. Man kan have så meget ret, at man vinder argumentet, men man taber dialogen med mennesket."

Det var også noget, som Stig Grenov lærte, da han som formand mødtes med en daværende formand for LGBT-foreningen. Her gik det op for ham, at han blev nødt til at udlægge sine budskaber på en anden måde:

"Han sagde til mig, at jeg havde ret til at ytre mine holdninger, men den måde jeg gjorde det på stødte mennesker," siger han og tilføjer:

"Jeg kan selvfølgelig stadig godt lide at svinge pisken og sætte det skarpt op, men jeg har efterfølgende bestræbt mig på at gå efter bolden."

Blå bog - Stig Grenov 

62 år gammel (født i 1961) 
Har siden 1990 været medlem af Kristendemokraterne
Uddannet lærer på Hellerup Seminarium i 1986
Bor i Hørsholm med sin kone, som han har tre børn med
Ansat som lærer på Marie Mørks Skole i Hillerød.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Grenov

Fhv. landsformand, Kristendemokraterne, folketingskandidat
lærer (Hellerup Seminarium 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024