Stine Bosse om forfejlet Brexit: Den farligste virus er løs – alles kamp mod alle

KOMMENTAR: Den politiske kamp om Brexit-aftalen i Storbritannien er resulteret i kaos, og en genåbning af forhandlingerne med EU kan forværre kaosset. Lad det være en lektie for uansvarlige, danske Daxit-tilhængere, skriver Stine Bosse.

Det, vi er vidne til i øjeblikket i Storbritannien, er intet mindre end det, der kan ende galt. Hélt galt. Derfor er det rigtigt af de europæiske ledere ikke at åbne aftalen op. 

Bryder kaos løs på denne side af kanalen, er vi ilde ude. Det er jo følsomme emner, og de fleste lande ville kunne finde hjørner – store eller små – som man kunne ønske sig en anelse "redigeret".

Forbarmet over flirteri med Daxit
Stabilitet og "slow cooking" er altid bedre for samfund og deres mennesker end ustabilitet og fast food. Der skal nemlig ikke så meget til, før politik disruptes, løgne spredes, og kaos opstår.

Det har længe været åbenbart, at Brexit ikke kan leveres til den britiske befolkning, alene fordi ingen ved, hvad det er. Så mange løgne, så mange overskrifter, så få analyser, at man må sig forbarme. At noget i vores land overhovedet har flirtet med en dansk kopi, vidner om en uansvarlighed i verdensklasse. 

Den allerfarligste virus er sluppet løs
Når ingen nu ved, hvad briterne stemte om, hvad de besluttede, og hvad de egentlig ønsker sig – bortset fra et fatamorgana – så er den allerfarligste virus løs: alles kamp mod alle. 

Det er som at se et klasseværelse, hvor der udkæmpes pudekamp. Ingen lærer til stede. Intet formål i sigte og absolut ingen struktur.

Seneste skud på stammen er afstemningen i det konservative parti i UK. Må jeg minde om, at det var partiet, der udskrev valget om medlemskab.

Det parti, der gennem de seneste mange år har leget kispus – ikke bare med Storbritanniens udvikling – men som konsekvent og hele tiden har forhindret progressive tiltag til glæde for borgere i EU. De er nu ude af stand til at vise en alternativ vej, og kaos er så klart resultatet.

Se, det er farligt. Mere farligt, end vi har lyst til at tænke på. For hvad sker der, når de britiske politikere ikke enes om en aftale? Så er det exit. Medmindre EU og UK forlænger overgangen. Men det vil de, der har stemt fór Brexit, blive meget utilfredse med. En opstand, må man forstå, kan være i udsigt. 

Og hvis det er exit, så er fremtiden efter to år et WTO-lignende arrangement, som stiller en af verdens syv største økonomier uden for døren – med alt, hvad det betyder, også for os. 

Kaos i UK kan påvirke andre lande
Og hvad, hvis de skulle stemme igen. Hvad skulle de så stemme om? Samme tema eller Mays aftale? Hvordan skal man enes om afstemningstemaet? 

Demokrati er en følsom affære. Det har vi set før, også i Europa, og det ser vi nu igen. Denne gang i Storbritannien.

Det er skidt for dem, men ikke mindre end dybt ansvarligt og meget, meget godt for os alle, at de resterende 27 ledere har holdt sig fra at fremme særinteresser. Det er også godt for UK, for det vil vise sig stabiliserende i det længere perspektiv. 

Kaos bliver isoleret til de britiske øer, men vi vil naturligvis ikke være upåvirkede, hverken emotionelt eller økonomisk. Men det betyder en stabilitet, som UK så eventuelt kan genforenes med, den dag et betydeligt flertal måtte ønske det. Måtte det være snart.

----------

Stine Bosse har siden 2015 været formand for Europabevægelsen. Hun har siden 1999 bestridt adskillige bestyrelsesposter, blandt andet som bestyrelsesformand for Børnefonden og som bestyrelsesmedlem i tyske Allianz. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Jens Chr. Grøndahl: Europa har brug for en fortælling om følelser Jens Chr. Grøndahl: Europa har brug for en fortælling om følelser Næste artikel Martin Lidegaard: Måske verdens dårligste finanslov Martin Lidegaard: Måske verdens dårligste finanslov