Støjberg: Danmark er klar til transportøransvar med kort varsel

GRÆNSEKONTROL: Danmark er klar til at gå skridtet videre med grænsekontrollen og indføre transportøransvar. Og det kan ske med ganske kort varsel, lyder budskabet fra integrationsminister Inger Støjberg (V) til sine kolleger i Tyskland og Sverige, som hun onsdag mødtes med i Bruxelles.

Fra venstre: Tyske Ole Schröder, Inger Støjberg, svenske Morgan Johansson og EU-kommissær Dimitris Avramopoulos ved onsdagens møde i Bruxelles
Fra venstre: Tyske Ole Schröder, Inger Støjberg, svenske Morgan Johansson og EU-kommissær Dimitris Avramopoulos ved onsdagens møde i BruxellesFoto: EU-Kommissionen
Kasper KaasgaardLise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Danmark er klar til at skrue op for den nuværende grænsekontrol ved at pålægge togbaner og rederier at tjekke rejsendes pas og visum, når de krydser den danske grænse.

Det siger integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag i Bruxelles, hvor hun var hasteindkaldt til møde med sine ministerkolleger fra Tyskland og Sverige. Her skulle de diskutere den seneste udvikling, hvor Danmark mandag har indført stikprøvekontroller ved den dansk-tyske grænse, efter Sverige samme dag indførte ID-kontrol ved grænsen over Øresund.

De danske stikprøvekontroller er dog kun et tiltag for at sikre de danske grænser, og det kan blive nødvendigt at skalere indsatsen op, siger integrationsministeren.

“Vi overvåger situationen time for time, og hvis det bliver nødvendigt, vil vi sætte transportøransvaret i kraft. Og det kan ske med meget kort varsel,” siger Inger Støjberg.

Hun understreger i Bruxelles, at det er Sveriges tiltag med ID-kontrol, der har presset Danmark til i første omgang at indføre stikprøvekontroller ved grænsen mod Tyskland.

“Vi havde jo ikke indført grænsekontrol, hvis ikke svenskerne havde indført transportøransvar. Det har ikke været et ønske fra vores side at indføre grænsekontrol, blandt andet fordi det kan medføre flere asylansøgere, men også fordi det hindrer den fri bevægelighed,” siger hun.

Inger Støjberg lægger op til, at den danske grænsekontrol, som lige nu er indført midlertidigt i 10 dage, formentligt bliver forlænget. Hun understreger, at de overvåger situationen nøje, men samtidig lyder hendes vurdering:

“Jeg ser ikke for mig, at vi i løbet af 10 dage kommer til at ophæve grænsekontrollen.”

Tyskland: Kontrol giver ingen problemer
I det hasteindkaldte møde i Bruxelles om grænsekontrol deltog Tysklands statssekretær i indenrigsministeriet Ole Schröder. Han roser både den danske og svenske regering for deres åbenhed. Ole Schröder fremhæver, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ringede til kansler Angela Merkel, inden grænsekontrollen trådte i kraft.

Fra tysk synspunkt giver den danske grænsekontrol ikke problemer. Endnu.

“I øjeblikket er der ingen stor negativ virkning på den frie bevægelighed mellem Slesvig-Holsten og Danmark. Men det er vigtigt at holde tæt øje med situationen. Det er anderledes om sommeren, når alle tyskere gerne vil ind til de dejlige sommerhuse,” siger Ole Schröder og fortsætter:

“Derfor er jeg helt enig med mine kolleger om, at vi er nødt til holde et vågent øje med udviklingen.”

Tilfreds kommissær
EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, der havde indkaldt til mødet mellem ministrene i Sverige, Danmark og Tyskland, er glad for udbyttet.

“Det er ægte eksempler på europæisk solidaritet og fri bevægelighed. Vi havde en konstruktiv diskussion, og vi er alle enige om, at Schengen og den frie bevægelighed skal beskyttes, både for borgere og økonomien,” siger Dimitris Avramopoulos og fortsætter:

“Som I ved, er der blevet taget usædvanlige tiltag. Vi er enige om at holde dem på et minimum og vende tilbage til normalen, så snart det er muligt,” siger Dimitris Avramopoulos.

Før det kan ske, skal tilstrømningen bremses, hvilket kun kan ske gennem fælles europæiske løsninger, siger kommissæren yderligere.

Nyt møde med Sverige
Senere i januar mødes Inger Støjberg igen med sin svenske kollega, justits- og migrationsminister Morgan Johansson, i København for at diskutere situationen i Øresundsregionen.

Johansson kom efter onsdagens møde med ros til DSB og den danske regering for håndteringen af den situation, der er opstået, efter ID-kontrollen er trådt i kraft ved Øresund.

På mødet søgte svenskeren opbakning til de svenske tiltag.

“Det har været vigtigt for os at få lov til at fortsætte med de tiltag, der har været nødvendige for os at tage for at få situationen under kontrol i Sverige,” siger Johansson

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00