Analyse af 
Erik Holstein

Støjberg har de bedste odds i kampen om DF's formandspost

Indtil for kort tid siden var Peter Kofod favorit, hvis Thulesen trak sig i utide. Efter sidste uges dramatiske nedtur ligger den nu til Inger Støjberg, hvis hun vælger at stille op. Ellers er Messerschmidt klar med Kofod i sidevognen.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Da DF-formand Kristian Thulesen Dahl tirsdag nat beså ruinerne efter partiets kommunale valgnederlag, havde han endnu ikke definitivt opgivet håbet. Thulesen stillede sit mandat til rådighed, men håbede på en tillidserklæring fra et flertal i folketingsgruppe og hovedbestyrelse. Tolv timer senere var det forbi.

Om det var onsdagens overskrifter i medierne, eller den manglende opbakning i folketingsgruppen, der fik Thulesen at ændre holdning, er stadig uafklaret. Men det er et faktum, at den længe urørlige DF-formand ikke fik en eneste opfordring til at fortsætte, da han onsdag formiddag meddelte folketingsgruppen, at han trak sig som formand. Var Thulesen på det tidspunkt stadig det mindste i tvivl, blev den i hvert fald bortvejret på gruppemødet.

Overraskelserne stoppede dog ikke der: Mens det for en uge siden var den fremherskende holdning i DF, at næstformand Morten Messerschmidt var låst, indtil hans dom for svindel med EU-midler er blevet afgjort i landsretten, står Messerschmidt allerede nu på spring til formandsposten. Messerschmidt er ikke officielt kandidat, men han forsøgte at blive konstitueret som formand på partiets hovedbestyrelsesmøde i lørdags.

Ny alliance
Det mislykkedes dog. Det samme gjorde europaparlamentariker Peter Kofods forsøg på at få udskudt DF's ekstraordinære årsmøde med valg af ny formand til marts, et forslag, der ville have givet Messerschmidt mulighed for at få afklaret sin sag inden årsmødet. Thulesen fik det dermed, som han ville have det med en afholdelse af det ekstraordinære årsmøde d. 23. januar. Den afgående formand har nemlig stadig kontrol med hovedbestyrelsen. 

Peter Kofod og hans nære ven, den tidligere europaparlamentariker, Anders Vistisen, har valgt at allierede sig med Messerschmidt, selvom forholdet mellem Vistisen og Messerschmidt har været anstrengt. Men den fælles modsætning til Thulesen, og til partiets enfant terrible Martin Henriksen, skabte grundlaget for en taktisk alliance.

Alliancen er ikke kun til Morten Messerschmidts fordel. Messerschmidt er en meget optimistisk type, der hele vejen igennem har troet, at han ville blive frikendt i Meld-Feld sagen. Det er der bare ikke så mange andre, der tror.

Får Messerschmidt en lige så hård dom som i byretten, vil han blive dømt uværdig til at sidde i Folketinget i resten af denne periode. Hvis dommen vingeskyder Messerschmidt alvorligt, kan det bane plads for alliancens nummer to, Peter Kofod.  

Kaskade af fjender
Hvis alliancen Messerschmidt/Kofod kommer til magten, er det sort nat for Martin Henriksen, der for nylig blev topscorer til DF's hovedbestyrelse. Den tidligere udlændingeordfører har et modsætningsforhold til Kofod/Vistisen, der både handler om politik og personlige stridigheder.

Det er dog for intet at regne mod fjendskabet mellem Messerschmidt og Henriksen. De to har aldrig kunnet døje hinanden, og det gik helt galt, da de begge efter valgnederlaget i 2019 blev sat ind i et nyt politikudviklende udvalg.

Her følte Martin Henriksen sig underløbet af Messerschmidt, ikke mindst da Messerschmidt lagde afstand til Henriksens forslag om at trække Danmark ud af Europarådet og Menneskerettighedskonventionen. Et forslag som Messerschmidt efter sigende forinden havde tilsluttet sig.        

Martin Henriksen står for en mere yderliggående udlændingepolitik, og af ren selvopholdelsesdrift kan det ikke udelukkes, at han udfordrer Messerschmidt i et kampvalg. Men der er ikke mange, der tror på Henriksens chancer her. Udover Messerschmidt og de unge DF'ere har Martin Henriksen også et hidsigt modsætningsforhold til partistifter Pia Kjærsgaard og - som noget nyt - til Kristian Thulesen Dahl. 

Et parti på et sølvfad
Kaskaden af modsætninger og taktiske alliancer kan ende med at blive parkeret, hvis den tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg melder sig under DF's faner. Støjberg rykker ikke, før der er faldet dom i rigsretssagen mod hende, og den dom ventes først d. 13. december. 

I modsætning til Messerschmidt vil Støjberg i DF-optik ikke være belastet, selvom hun bliver dømt. Bliver hun frikendt, vil DF'erne se hende som outsideren, der besejrede systemet, bliver hun dømt vil hun blive martyr. Derfor kan Støjberg ende med at få overrakt DF-formandsskabet på et sølvfad.

Tanken om Støjberg som ny DF-formand har opbakning fra både Kristian Thulesen Dahl, og Pia Kjærsgaard, der ellers ikke er enige om meget mere. Også Martin Henriksen vil varmt støtte Støjberg, efter de i sidste valgperiode arbejdede nært sammen i Folketingets Udlændingeudvalg, som Henriksen var formand for.

Tanken om Støjberg som ny DF-formand har opbakning fra både Kristian Thulesen Dahl, og Pia Kjærsgaard, der ellers ikke er enige om ret meget..

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Karisma højt i kurs
For Messerschmidt vil det derimod være en streg i regningen, men det er tvivlsomt, om han vil stille op mod Støjberg, der vil blive modtaget som en dronning af det nødlidende parti.

Det er en ret vild situation i betragtning af, at Støjberg ikke engang er medlem af DF. Faktisk siger DF-vedtægterne, at man skal have betalt kontingent i fire måneder, men den regel kan hovedbestyrelsen dispensere for, og det vil den helt givet gøre.

Den pludselige favoritværdighed til et ikke-medlem med en rigsretssag over hovedet, og til et medlem med en svindelsag imod sig, viser til fulde, hvilken desperat situation DF står i. Men både Støjberg og Messerschmidt har karisma, og det er præcis, hvad partiet tørster efter nu.

Når et skib er på vej ned, er der normalt opbakning til hvilken som helst kaptajn, der kan holde skuden flydende. Selv hvis den nye kaptajn kommer fra et helt andet fartøj. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00