Støjberg giver adgang til ”logen” og åbner for medlemskab af Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraterne er på vej ind i næste fase til at blive et rigtigt parti. Sådan lyder det fra Avisen Danmarks politiske redaktør, efter det torsdag er blevet muligt for alle at melde sig ind i Inger Støjbergs parti.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Efter at have eksisteret som et parti i ni måneder, er det nu muligt at blive medlem af Danmarksdemokraterne for 250 kroner om året.

Det skriver partiets formand, Inger Støjberg, i et nyhedsbrev fra Danmarksdemokraterne torsdag.

”Jeg er utrolig glad for, at jeg nu kan fortælle jer, at vi nu åbner op for, at man kan blive medlem af Danmarksdemokraterne.”

”Nu er vi nået til næste skridt, og vi er nu klar til at bygge en organisation og et bagland op,” lyder det i e-mailen fra partiformanden.

Indtil nu har det ellers kun været muligt at være såkaldt ven af partiet, hvis man var interesseret i at støtte Danmarksdemokraterne.

Inger Støjberg har nemlig stramt styret, hvem der kunne få lov til at blive medlem af Danmarksdemokraterne. Sådan lyder det fra Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.

Alle folketingskandidater var til en individuel samtale med Støjberg forud for, at de kunne komme på stemmesedlen til folketingsvalget. Ligesom de 20 byrådsmedlemmer, der lige nu repræsenterer partiet i kommunalbestyrelser over hele landet, også har talt med partiformanden.

"Støjberg har haft en loge-agtig-tilgang til sin partistiftelse,” siger Casper Dall og uddyber:

”Man kunne kun komme ind i logen og få lov at sige, at man repræsenterede Danmarksdemokraterne, hvis det var Inger Støjberg, der havde optaget vedkommende."

Alle kan melde sig ind med en "skørhedsfaktor på 0"

Med udmeldingen er Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne på vej ind i næste fase til at blive et rigtigt parti, lyder det fra Casper Dall.

Danmarksdemokraterne har også ambitioner om at blive klar til kommunalvalget i 2025. Ligesom partiet vil opstille kandidater til det kommende europaparlamentsvalg i 2024. Det sagde Støjberg i et interview med Radio4 torsdag.

”Hun har enorme ambitioner for partiet – og har en form for køreplan liggende. Nu åbner partiet for medlemskab og vil gå i gang med at få en stærk partiorganisation. Sandsynligvis så landsdækkende som muligt," siger Casper Dall. 

Udover, at Danmarksdemokraterne nu kan begynde at bygge en medlemsbase op, stiller det også nye krav til Støjbergs partiorganisation. Hun skal leve op til sit eget mål, om at partiet skal have en ”skørhedsfaktor på 0”.

"Partiorganisationen skal være klar til at kunne slå hårdt ned på dem, der skulle have meninger, der ikke stemmer overens med partilinjen," vurderer Casper Dall.

Den risiko er Inger Støjberg også selv bevidst om:

“Alle kan melde sig ind, men det er klart, hvis der er nogle med helt vilde holdninger for eksempel en holocaust-fornægter, så vil han nok ikke lige skulle være ved os. Sådan er det jo, og det er jo ikke anderledes end i alle andre partier. Det er klart, at der er nogle rammer og nogle spilleregler, man skal indordne sig under”, fortæller partiformanden til Radio4.

Folk har stemt på Ingers person

Selvom Danmarksdemokraterne stillede op til folketingsvalget i november uden et partiprogram eller en egentlig partiorganisation, stormede Danmarksdemokraterne ind i Folketinget.

286.000 vælgere stemte på partiet, som fik 14 mandater og blev det femte største i Folketinget.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen har det kunne lade sig gøre, fordi Støjbergs vælgere har stemt på hende på grund af hendes person.

”Hun skal ikke komme med ny politik her. Hun skal sådan set bare være Inger. Hvis hun bliver mere specifik, så risikerer hun at skræmme langt flere væk,” sådan sagde Kasper Møllers, professor ved Københavns Universitet, under valgkampen til Politiken.

Samme toner lyder fra Casper Dall, som også tilskriver Støjbergs brand en af årsagerne bag, at hun har valgt en ”utraditionel” måde at starte et nyt parti.

”Inger Støjberg har troet så meget på sit eget brand og troet meget på de personer, hun har lukket ind, at hun ikke har haft behov for kvalitet frem for kvantitet.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Casper Dall

Politisk redaktør, Avisen Danmark
journalist (DJH 2009)