Støjberg håber på hurtig aftale om statsborgerskab

NYE DANSKERE: Tirsdag startede forhandlinger om nye regler for at opnå dansk statsborgerskab. Integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger op til stramninger og håber på en hurtig aftale.

Regeringen ønsker at stramme reglerne for at opnå statsborgerskab i Danmark.

Alle Folketingets partier var derfor tirsdag indkaldt til forhandlinger hos Inger Støjberg i Udlændinge- Integrations- og Boligministerieriet.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg og regeringen mener, der skal strammes op. Det at få statsborgerskab i Danmark er noget helt specielt. Det ligger i vores oplæg, og det har vi gennemgået med alle Folketingets partier,” siger Inger Støjberg.

Hun har en liste med konkrete forslag til stramninger med til forhandlingerne.

”Sprogkravet skal hæves, der skal være større krav til selvforsørgelse, og man skal ikke kunne få et statsborgerskab sådan lige, hvis man har begået nogle former for kriminalitet. Det er også noget, der bliver strammet op på,”

Ny kurs fra S
Forud for forhandlingerne meldte Socialdemokraterne i sidste uge ud, at ansøgere med posttraumatisk stress i fremtiden ikke automatisk skal have statsborgerskab. Sådan er det nærmest i dag, sagde Astrid Krag til Politiken.

Det blev opfattet som en holdningsændring, i forhold til da partiet havde regeringsmagten. Men det er det ikke, siger Astrid Krag nu. Hun holder stadig fast i ønsket om at ændre praksis.

”Jeg vil ikke sige, vi har ændret holdning. Det er blevet tydeligere, at posttraumatisk stress er en diagnose, som spænder meget vidt. For os er det afgørende, at man går bort fra at kigge på diagnoser under et,” siger Astrid Krag.

I stedet ønsker hun, at der bliver lavet en individuel vurdering af, hvor hårdt sygdommen rammer den enkelte.

Håb om hurtig aftale
Inger Støjberg føler sig overbevist om, at et flertal af partierne vil kunne nå til enighed om at lave stramninger af reglerne.

”Jeg tror på, vi får en aftale på det her område. Det håber jeg, vi gør relativt hurtigt, for der er mange, der ønsker sig et dansk statsborgerskab. Vi skylder de mennesker, at de er klar over, hvilke retningslinjer der gælder,” siger ministeren.

Liberal Alliance har dog været ude med krav om, at ansøgere ikke skal have udsat deres sagsbehandling, hvis de får bødestraffe for mindre alvorlige forseelser.

Sådan er reglerne i dag, og et meget brugt eksempel er en afghansk mand, der måtte vente tre år ekstra på sit statsborgerskab, fordi han ved et uheld satte ild i sin nabos hæk.

Regeringen lægger her op til, at bøder på 3-10.000 kroner skal kunne tages op til vurdering frem for automatisk at give karantæne.

Forrige artikel EU-topembedsmand: Danmark har et moralsk ansvar for fordeling af flygtninge EU-topembedsmand: Danmark har et moralsk ansvar for fordeling af flygtninge Næste artikel K vil sende kampfly og specialstyrker K vil sende kampfly og specialstyrker
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.