Støjberg: Indfødsretsprøve var ikke for svær

STATSBORGERSKAB: Selvom to tredjedele dumpede indfødsretsprøven, var den ikke for svær, konkluderer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvornår havde den første film om Olsen-Banden premiere?

Sådan lyder et af spørgsmålene i den prøve, som ansøgere skal tage, hvis de vil være danske statsborgere.

Og prøven, som består af 40 spørgsmål, fik i juni hård kritik for at være for svær, og to tredjedele af ansøgerne dumpede. Det fik flere partier til at kræve ændringer i indfødsretsprøven, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) åbnede for, at der kunne afholdes en ekstraordinær prøve efter sommer for dem, som var dumpet.

Men en sådan ekstraordinær prøve kommer ikke, slår Støjberg nu fast.

Tilfredsstillende sværhedsgrad
Styrelsen for International Rekruttering og Integration har nu analyseret de enkelte spørgsmåls sværhedsgrad, og heraf fremgår det, at fem spørgsmål har været vanskelige at svare på. Samtidig har der også været fem spørgsmål, som har været for lette. Analysen konkluderer, at den gennemsnitlige sværhedsgrad i den seneste indfødsretsprøve er tilfredsstillende

Inger Støjberg peger på, at det er en grundig analyse, som er blevet foretaget.

”Vi kan se, at der er en meget stor spredning i, hvilke spørgsmål prøvedeltagerne har svaret forkert på. Derfor må vi konstatere, at den relativt høje dumpeprocent skyldes, at folk ikke har fået forberedt sig ordentligt og læst op på det materiale, der er tilgængeligt for alle, før de går op til prøven,” siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse.

”På den baggrund har jeg besluttet, at der ikke bliver afholdt en ekstraordinær indfødsretsprøve efter sommer. De, der dumpede prøven i juni, kan gå op til næste ordinære prøve i december.”

Indfødsretsprøven blev afholdt 7. juni 2016 på 49 prøvesteder i landet. 2.359 prøvedeltagere deltog i prøven, hvoraf 31,2 procent bestod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00