Støjberg tager opgør med Dansk Flygtningehjælp

LOVFORSLAG: Dansk Flygtningehjælp skal ikke længere udpege medlemmer til Flygtningenævnet, mener regeringen. Dansk Flygtningehjælp forstår ikke begrundelsen.

Placeholder image
Udlændingeminister, Inger Støjberg (V), vil reducere nævnene i Dansk Flygtningenævn fra fem til tre medlemmer. Foto: Simon Læssøe/Scanpix

Regeringen vil stoppe Dansk Flygtningehjælps mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet, der hvert år afgør hundredvis af asylsager.

Det gør de med et nyt lovforslag, som blev sendt i høring mandag. Det skal ifølge regeringen tage et opgør med Dansk Flygtningehjælps "dobbeltrolle".

"Jeg vil sikre, at enhver tvivl er fjernet om, hvorvidt Flygtningenævnet er uafhængigt. Det gik vi til valg på, og det gennemfører vi nu," siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Flygtningenævnet består i dag af en række nævn, der hver har fem medlemmer. Formanden for hvert nævn er en dommer, to medlemmer er udpeget af Udlændingeministeriet og Udenrigsministeriet, mens de sidste to af Advokatrådet og Dansk Flygtningehjælp.

Med lovforslaget skal nævnene i dag bestå af tre medlemmer.

Uforstående
Kritikken om mulig upartiskhed forstår generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm ikke.

”Det er helt forkert. Når vi har anbefalet kompetente personer, der bliver godkendt af nævnet, så er vi ude af sagen. Vi har ingen kontrol eller sanktionsmuligheder over for de medlemmer, vi har anbefalet,” siger han til Information og peger på, at der blandt nævnets medlemmer er jurister fra Inger Støjbergs eget ministerium.

Under Thorning-regeringen fik Dansk Flygtningehjælp mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet.


    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser