Støttepartier vil udrulle vejafgifter hurtigere end elbil-kommissionen

TRÆDESTEN: Regeringens støttepartier vil sætte hurtigt skub i road pricing, selvom elbil-kommissionen anbefaler at vente.

Der er alt for store risici forbundet med at indføre road pricing for personbiler på nuværende tidspunkt.

Det er en af konklusionerne i elbil-kommissionens anbefalinger, som blev præsenteret mandag middag.

Men når regeringen indkalder til klimaforhandlinger på transportområdet senere i denne uge, vil en kilometerbaseret kørselsafgift stadig figurere på støttepartiernes ønskeliste.

”Der er ingen vej udenom. Hvis vi skal komme trængslen til livs, skal vi have road pricing,” siger SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen.

En svær IT-opgave
Kommissionen anbefaler godt nok en vejafgift for den tunge transport fra 2025, men fraråder road pricing til privatbilismen, da det ifølge kommissionens formand, Anders Eldrup, kræver vanskelige digitale løsninger.

Men ifølge støttepartierne, er udfordringen mere politisk, end den er teknisk.

"Det er helt håbløst at påstå, at teknologien ikke er parat til det. Den dataopbakning, der skal være bag opkrævningen, skal vi selvfølgelig have styr på. Men at det kan lade sig gøre, er jeg ikke i tvivl om," siger Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.

Radikale glæder sig over trædesten
Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, understreger, at partiet har kæmpet for vejafgifter til privatbilismen de seneste ti år, hvorfor man trods alt er glad for, at kommissionen åbner for, at det kan ske i fremtiden.

”Det er positivt med de her trædesten i anbefalingerne. Jeg tror også, at det er muligt at få det indført hurtigere, end anbefalingerne lægger op til,” siger han.

Læs det og meget mere i den fulde artikel på Altinget Transport eller Altinget Energi & Klima.

Forrige artikel Minirokade: Sådan ser Ursula von der Leyens nye hold ud Minirokade: Sådan ser Ursula von der Leyens nye hold ud Næste artikel EL-borgmester genopstiller ikke til kommunalvalget EL-borgmester genopstiller ikke til kommunalvalget