Stoltenberg bliver ny NATO-chef

NATO: Norske Aftenposten har fået bekræftet, at NATO-landene fredag formiddag er blevet enige om Norges fhv. statsminister Jens Stoltenberg som ny generalsekretær.
Kilder, den norske avis Aftenposten har talt med, bekræfter, at Jens Stoltenberg udnævnes som ny NATO-generalsekretær fredag.
Kilder, den norske avis Aftenposten har talt med, bekræfter, at Jens Stoltenberg udnævnes som ny NATO-generalsekretær fredag.Foto: Kjetil Ree
Christian Juhl Mølgaard

NATOs nye generalsekretær er fundet.

Det skriver den norske avis Aftenposten, hvis kilder bekræfter, at udnævnelsen sker fredag eftermiddag.

Rygterne om, at det skulle være den forhenværende norske statsminister Jens Stoltenberg, der skulle overtage posten efter fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen har svirret i noget tid - og nu skulle sagen ifølge Aftenposten være sikker.

Beslutningen om at udnævne Jens Stoltenberg skal angiveligt være truffet på et møde fredag formiddag, hvor NATO-ambassadørerne trådte sammen.

Stoltenberg overtager posten som generalsekretær efter Fogh Rasmussen, der har været frontfigur for den vestlige forsvarsalliance siden 2009. Skiftet sker i forbindelse med det næste NATO-topmøde, der foregår i Cardiff, Wales, i begyndelsen af september.

Dokumentation
Jens Stoltenberg 
f. 1959, norsk politiker, statsminister 2000-01 og 2005-13
  • Søn af tidligere udenrigsminister og diplomat Torvald Stoltenberg.
  • Gift med Ingrid Schulerud. Parret har to børn. Stoltenberg er cand.oecon. (socialøkonom) fra Universitetet i Oslo i 1987.
  • Jens Stoltenberg trådte sine politiske barnesko i Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF).
  • Finansminister 1996-1997 i Thorbjørn Jaglands regering, erhvervs- og energiminister 1993-1996 i Gro Harlem Brundtlands tredje regering, og statssekretær i Miljøministeriet 1990-1991.
  • Stoltenberg har været stortingsrepræsentant for Oslo siden 1993. Han blev parlamentarisk leder af Arbeiderpartiet ved regeringsskiftet, og medlem af socialkomitéen 1991-1993, leder av olie- og energikomitéen 1997-2000 og medlem af udenrigskomitéen 2001-2005.
  • Efter massakren i Oslo og på Utøya 22. juli 2011 udviklede Jens Stoltenberg sig i løbet af få timer til en statsleder og samlende skikkelse af internationalt format.
  • Sammen med den øvrige røde blok led Jens Stoltenberg og hans parti et alvorligt nederlag ved valget i 2013, og han fratrådte som statsminister i oktober 2013.

 Kilde: Statsministerens Kontor / Den Store Danske.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00