Stoltenberg om Rusland: Vi må svare igen

MØDE: Rusland stod øverst på dagsordenen, da NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, var på besøg i Danmark. "Vi må reagere," lød budskabet. 

Jens Stoltenberg og Helle Thorning-Schmidt på mandagens pressemøde i Statsministeriet. 
Jens Stoltenberg og Helle Thorning-Schmidt på mandagens pressemøde i Statsministeriet. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Rusland stod øverst på dagsordenen, da NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, mandag besøgte Danmark. 

Her mødtes han med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og selv om de to har mødt hinanden mange gange før – både som statsministre og socialdemokratiske partiledere – var det første gang, siden Jens Stoltenberg overtog posten som NATO-generalsekretær. 

"Danmark er en betydningsfuld allieret, som altid stiller op, når NATO kalder," sagde Stoltenberg. 

Både Helle Thorning-Schmidt og Jens Stoltenberg understregede, at NATO-medlemmerne står over for nye og komplekse situationer, ikke mindst i Rusland, Mellemøsten og Nordafrika.

"Vi ser et aggresivt Rusland, som bruger magt til at flytte sine landegrænser og annektere Krim. Det må vi svare igen på. Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at et land i Europa annekterer dele af et andet land. Derfor må NATO reagere, sagde Jens Stoltenberg på et pressemøde i Statsministeriet. 

Blandt NATO's tiltag er en opgradering af en hurtig reaktionsstyrke på 4.000-5.000 mand, som skal kunne rykke ud i løbet af få dage. 

Som formand for NATO opfordrer han medlemslandene til at øge forsvarsbudgetterne til to procent af BNP; ikke i dag, men i de kommende år. I Danmark er forsvaret imidlertid på skrump, og forsvarsforliget ligger fast til og med 2017, hvor det danske forsvarsbudget ventes at være faldet til 1,2 procent af BNP. 

"Jeg har fuld respekt for aftalerne i NATO. Danmark har et bredt forsvarsforlig frem til 2017, og derfra må vi se, hvad der så skal ske. Heldigvis er det noget, som vi laver brede aftaler om," siger Helle Thorning-Schmidt og peger på, at Danmark også skal måles på for eksempel vores hurtige beslutninger om at engagere os i NATO-missioner.

De "to gamle venner," som Jens Stoltenberg sagde, beskrev begge dagens møde som frugtbart.

Tidligere mandag besøgte Jens Stoltenberg forsvarsminister Nicolai Wammen. Her blev Rusland, Irak og Afghanistan blandt andet diskuteret.

”Vi havde et rigtig godt og konstruktivt møde, hvor forholdet til Rusland naturligvis var øverst på dagsordenen. Den komplekse sikkerhedspolitiske situation tester NATO-alliancen, men NATO-landenes modsvar har været klart: endnu mere sammenhold bakket op af konkrete handlinger. Jeg har på mødet rost Jens Stoltenberg for, at han er meget opmærksom på dette,” siger forsvarsminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

0:000:00