Strid i rød blok udskyder indgreb mod kviklån

NEDBRUD: Uenigheder mellem Radikale og rød blok har udsat forhandlingerne om kviklånsaftale på ubestemt tid. Radikale mener, regeringen vil sætte for hårde begrænsninger på kviklån. SF melder om dårlig stemning og mistillid.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) valgte tirsdag aften at aflyse fremtidige forhandlinger om kviklån.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) valgte tirsdag aften at aflyse fremtidige forhandlinger om kviklån.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Forhandlingerne om et indgreb mod kviklån er brudt sammen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) valgte tirsdag aften at aflyse alle fremtidige møder i forhandlingerne, hvor alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance har deltaget. Ifølge flere af forhandlingsparterne skete det især på grund af uenigheder mellem Radikale og resten af rød blok.

Regeringen har siden begyndelsen af november forhandlet med partierne om at tage det, der i forståelsespapiret bliver kaldt "et opgør med de kviklån, som fanger mennesker i uoverskuelig gæld".

Men partierne kan ikke blive enige om det såkaldte ÅOP-loft, som står for årlige omkostninger i procent. Loftet skal sætte en grænse for, hvor høje de årlige omkostninger på et lån må være i forhold til lånets størrelse.

Det er jo ikke sådan, at man ikke kan låne til et nyt køleskab med en ÅOP på 25 procent. Det kan man jo få allerede i dag.

Simon Kollerup (S)
Erhvervsminister

Ifølge Berlingske viser et notat fra Erhvervsministeriet, at flere kviklånsfirmaer tilbyder lån med årlige omkostninger på helt op til 800 procent, og lånevilkårene er ofte svære at gennemskue for almindelige forbrugere. Derfor vil regeringen indføre et loft, så firmaerne højst må tage 25 procent i årlige omkostninger.

SF og Enhedslisten ønsker, at renteloftet skal ligge på 15 procent, men kan gå med til regeringens forslag på 25 procent. De blå partier vil have et loft i omegnen af anbefalingerne fra finanssektoren, der ønsker et loft på 40-50 procent.

Hvad, hvis køleskabet går i stykker
Radikale spiller en afgørende rolle for, at regeringen kan finde flertal, men partiet vil have et højere loft end regeringens på 25 procent.

"25 er i den lave ende, men vi vil ikke isolere forhandlingerne til en diskussion af ÅOP. Derfor har vi heller ikke lagt os fast på noget niveau for hvor et ÅOP-loft præcis skal ligge," siger erhvervsordfører Katrine Robsøe (R).

Det er ifølge ordføreren vigtigt, at man med en aftale ikke ødelægger de almindelige forbrugslån i bankerne.

"Hvis for eksempel køleskabet går i stykker, og man ikke er i den heldige situation, at man har pengene stående, så kan det jo være rigtig rart, at man kan gå ned og købe et nyt køleskab," siger hun.

Hvordan forhindrer et ÅOP-loft på 25 procent, at man kan låne til et køleskab?

"Det, der er det vigtige for os - for jeg kommer ikke til at svare direkte på det - er, at vi får en samlet pakke," siger hun.

Det overrasker SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, at Radikale ikke vil melde et konkret loft ud i offentligheden.

"Normalt udlægger jeg ikke teksten fra forhandlinger, men jeg troede, de var ret åbne om, at de ligger i nærheden af, hvad Finans Danmark har foreslået (et loft på 50 procent, red.). Så jeg er overrasket over, at hun siger, at de ikke har lagt sig fast på noget, for det er jo humlen ved det hele: at vi er uenige," siger SF-ordføreren.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil ikke referere fra en lukket forhandling, men fortæller, at forhandlingerne er sat på pause, fordi partierne ligger for langt fra hinanden.

"Hvis alle gerne vil have et reelt opgør med kviklån, så undrer det mig jo ret meget, hvis man lytter mere til dem, der lever af at udbyde lån end Forbrugerrådet og de mennesker, der kommer gevaldigt i klemme på grund af kviklånene," siger ministeren, som på Altingets opfordring har svaret skriftligt.

Han godkender ikke Radikales præmis om, at man ikke kan låne til et køleskab med et loft på 25 procent.

"Det er jo ikke sådan, at man ikke kan låne til et nyt køleskab med en ÅOP på 25 procent. Det kan man jo få allerede i dag."

Mistillid efter artikel i Børsen
Børsen kunne tirsdag morgen fortælle, at partierne var nået til enighed om et loft på 40 procent. Men mindre end 12 timer senere blev de afsluttende forhandlinger onsdag aflyst på ubestemt tid.

"Vi var jo stadig langt fra hinanden, inden de afsluttende forhandlinger, så hvorfor Børsen skriver, at vi var nået til enighed om 40 procent, forstår jeg ikke. Der må have været nogen med interesse i at presse mod de 40 procent, som har lækket noget til Børsen," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun kalder det "et klart mistillidsbrud", hvis det er tilfældet, og det har ifølge hende skabt dårlig stemning blandt partierne.

"Så på den måde var det nok meget klogt af ministeren at udskyde forhandlingerne," siger hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Robsøe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2018)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00