Strid om færre kommunale anbringelser

ANBRINGELSER: Kommunerne anbringer stadigt færre børn uden for hjemmet. Socialdemokraterne og Børnerådet råber alarm, men socialministeren frikender kommunerne.
Colourbox.com
Colourbox.com

For fjerde år i træk bliver stadig færre udsatte børn og unge anbragt uden for hjemmet. I Ankestyrelsens statusopgørelse over kommunale anbringelser i 2010 er der således betydeligt færre afgørelser end de foregående år. Selvom kommunerne endnu kan nå at indberette afgørelser fra sidste år, er der således langt fra de 3048 nyanbringelser i 2009 til de 2521, der foreløbig er blevet indberettet for 2010 og endnu længere til de foregående år.

Hos Kommunernes Landsforening har man tidligere forklaret fald i antallet af anbringelser med bedre forebyggelse og kaldt tendensen for en succes. Men den forklaring giver Socialdemokraternes socialordfører ikke meget for.

"Den udlægning køber jeg simpelthen ikke. Bedre forebyggelse kan ikke alene forklare de store fald, der har været over de senere år," siger Mette Frederiksen (S), der mener, at faldet derimod hænger sammen med økonomisk pressede kommunerne.

Samme melding kommer fra Børnerådet, der også finder kommunernes forklaring mistænkelig:

"Selvom jeg ved, at der er mange kommuner, der arbejder dygtigt med forebyggelse, så er det min klare fornemmelse, fra det jeg hører fra fagfolk ude omkring i landet, at der spares raskt væk," siger formand Lisbeth Zornig Andersen.

Hun peger bl.a. på, at der i Børnerådets undersøgelser af mistrivsel hos børn ikke er noget, der tyder på, at problemerne skulle være forsvundet. Tværtimod har mistrivslen været konstant i de seneste 12 år. Derfor forlanger både Lisbeth Zornig Andersen og Mette Frederiksen dokumentation for, at faldet skulle skyldes, at kommunerne håndterer problemerne bedre.

Men spørger man socialminister Benedikte Kiær (K), så er holdningen til de færre anbringelser mere positiv.

Minister: Plads til forbedringer
For selvom ministeren på den ene side er bekymret, hvis de færre anbringelser er et udtryk for, at udsatte børn ikke får den nødvendige hjælp, er hun omvendt begejstret og fortrøstningsfuld i forhold til de nye forebyggelsesinitiativer, som kommunerne eksperimenterer med. Og de har en væsentlig betydning for faldet i anbringelser, mener hun.

Det er hun bl.a. blevet overbevist om, efter hun i efteråret bad om uddybende svar fra de 10 kommuner, der på baggrund af sidste års anbringelsesopgørelse havde det største absolutte fald. Kommunerne skulle ikke forklare sig i forhold til de enkelte børnesager, men i stedet beskrive deres nye og ændrede forebyggelsesindsatser. De svar, ministeren fik, kalder hun for "meget spændende" og et udtryk for, at der sker gode ting på området ude i kommunerne.

Så de svar, du fik fra de ti kommuner, var altså tilfredsstillende i forhold til de færre anbringelser?

"Den langt overvejende del af svarene var spændende og tilfredsstillende."

Mener du så, at faldet i anbringelser samlet set er velbegrundet i forhold til forebyggelsen i kommunerne?

"Ja altså, der kan være kommuner, hvor der sker fejl. Der kan for eksempel være kommuner, hvor man ikke tager nok fat i en underretning, eller hvor der er berøringsangst i forhold til at få barnet inddraget. Så der er stadig plads til, at man kan blive bedre. Men der sker en positiv udvikling i en lang række kommuner, og det er det, vi skal have spredt videre," fortæller Benedikte Kiær, der mener, at kritikken fra Børnerådet og Socialdemokraterne er forfejlet.

"At sige, at tallene er et tegn på, at kommunerne bare vil spare penge og ikke hjælpe børnene, det er lige at tage munden for fuld," fortæller ministeren.

I forhold til den efterspurgte dokumentation forklarer Benedikte Kiær, at der allerede er sat projekter i gang - bl.a. et ekspertudvalg og en dialoggruppe med 10 kommuner, der skal se på, hvad der virker, og hvad der ikke virker af forebyggelsesindsatser.

Men selvom der er sat initiativer i søen, er hun alligevel klar på at styrke dokumentationen med hjælp fra de andre partier i Folketinget - bl.a. via nogle af de penge, der er afsat i Barnets Reform til forskning på området.

I Kommunernes Landsforening vil man ikke kommentere den nye opgørelse fra Ankestyrelsen, før de endelige tal for anbringelserne er på plads i efteråret, forklarer Jane Findahl (SF), formand for Kommunernes Landsforenings børne- og kulturudvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00