Studerende bliver hurtigere færdige: Omstridt reform er halvt i mål

FREMDRIFT: De studerende skar 2,2 måneder af studietiden på universiteterne, allerede før fremdriftsreformen var fuldt indfaset. Alternativet foreslår, at den upopulære reform droppes.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind peger i et svar til Folketinget på, at danske unge, trods en kortere studietid, stadig er ældre, når de afslutter deres uddannelse end studerende i andre lande. <br>
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind peger i et svar til Folketinget på, at danske unge, trods en kortere studietid, stadig er ældre, når de afslutter deres uddannelse end studerende i andre lande.
Foto: Lars Svankjær/Uddannelses- og Forskningsministeriet
Mads BangEmma Qvirin Holst

Allerede før den omstridte fremdriftreform var fuldt indfaset, blev de studerende hurtigere færdige med deres studier.

Faktisk er universiteterne og de studerende nået halvvejs med reformens målsætning.

Fremdriftsreformen trådte først fuldt ud i kraft i juli 2016 og målet er, at universiteterne skal korte studietiden ned med 4,3 måneder frem mod 2020. Men tal fra Danske Universiteter viser, at studietiden har været faldende fra 2006 til 2015. Og nu bekræfter Uddannelses- og Forskningsministeriet altså, at fra 2011 til 2015 faldt den gennemsnitlige studietid på universiteterne med 2,2 måneder.

I et svar til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg skriver uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at det er positivt, at både universiteter og studerende har lyttet til politikerne

Fakta
Som led i fremdriftsreformen skal universiteterne reducere studietidsoverskridelsen med 4,3 måneder ud over normeret tid frem mod 2020, når reformen er fuldt indfaset i forhold til niveauet i 2011.

Fremdriftsreformen trådte fuldt i kraft i 2016.

Studietiden er nedbragt med 2,2 måneder i 2015.


Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

”Jeg tolker Danske Universiteters tal som et udtryk for, at de studerende lytter til de politiske signaler, og at de senere års fokus på området har haft en effekt. Det finder jeg positivt. Vi er imidlertid ikke i mål endnu, og studietiden skal fortsat nedbringes mange steder,” lyder det fra Søren Pind i svaret.

Ministeren peger blandt andet på, at det er få danske studerende, som gennemfører en kandidatuddannelse, før de fylder 25 år. I 2014 var det cirka 11 procent, der nåede det inden sin 25-års fødselsdag, hvilket er lavere en gennemsnittet for 25 andre EU-lande, hvor det cirka er 30 procent, skriver Søren Pind i sit svar.

Det er en oplagt mulighed for at droppe reformen, for universiteterne gør det så fint alene.

Carolina Magdalene Maier (Alt)
Forskningsordfører

Alternativet: Drop reformen
Fremdriftsreformen blev vedtaget i 2013 - og justeret i 2015 - af alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet. Den har siden sin fødsel været under megen kritik fra blandt andet de studerende, som den rammer.

Alternativets forskningsordfører Carolina Magdalene Maier mener, at faldet i studietid viser, at de studerende og universiteterne godt kan klare sig uden reformen – og derfor bør forligspartierne overveje at droppe den.

”Det er en oplagt mulighed for at droppe reformen, for universiteterne gør det så fint alene,” siger Carolina Magdalene Maier.

Carolina Magdalene Maier peger på, at reformen, trods en justering sidste år, har været meget udskældt og upopulær blandt både studerende og institutioner.

”Vi skal ikke underkende, at der ikke er nogen, der kan lide den reform,” siger Carolina Magdalene Maier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00