Styrkelse af Folketingets udvalg er udeblevet

DEMOKRATI: Folketingets Præsidium er kommet med en ny beretning med forslag til, hvordan Folketingets udvalg kan forbedres. Men der er kun tale om meget marginale ændringer, vurderer to juraprofessorer.

“Det er jo knap nok værd at skrive en historie om.”

Den spontane kommentar fra juraprofessor Carsten Henrichsen er måske det mest sigende for Præsidiets beretning, der følger op på en konference om arbejdet i Folketingets udvalg.

Formålet med konferencen i februar var at belyse og drøfte, hvordan Folketinget kunne styrke udvalgene. Her lægger beretningen dog ikke op til mærkbare forandringer.

“Der er tale om forskellige justeringer og overvejelser, men ingen markante ændringer,” lyder vurderingen fra Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Københavns Universitet.

Han bliver bakket op af Carsten Henrichsen i den vurdering.

Lykketoft: Markante udmeldinger
Men formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), mener langtfra, at beretningen er tandløs.

“Der er nogle forholdsvis markante udmeldinger og opfordringer til regeringen," siger han og tilføjer:

"Det er, hvad vi som Præsidium og som Udvalg for Forretningsordenen kan gøre. Vi kan moralisere, give råd og sige, hvad der er god skik i samarbejdet mellem regeringen og Folketinget,” siger Mogens Lykketoft.

Som et af flere eksempler fremhæver han, at udvalget i beretningen opfordrer regeringen og dens ministre til at “udvise fleksibilitet og imødekommenhed” over for udvalgs ønsker om, at relevante embedsmænd deltager i høringer og møder, svarer på spørgsmål af faktuel karakter og holder oplæg.

Fem eksperter løser ikke udfordringerne
Udvalget opfordrer desuden regeringen til at drøfte, hvordan og i hvilket omfang at materiale, der ligger til grund for politiske forlig, kan gøres tilgængeligt for blandt andet Folketingets udvalg. Det kan være analyser, faktuelle notater og beregninger.

Og så har Præsidiet besluttet at ansætte forventeligt fem eksperter mere i Folketingets lovsekretariat. De to professorer påskønner dette tiltag, men tvivler på, om det er tilstrækkeligt.

“Det er meget uambitiøst at løse udfordringerne ved at ansætte fem eksperter, men det er da en begyndelse og bedre end ingenting. Beretningen viser jo også, at der ikke synes at være opbakning til at gøre noget mere markant eller fundamentalt ved det,” siger Jens Elo Rytter.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Borgerlige vil have ligestilling ud af musikplan Borgerlige vil have ligestilling ud af musikplan Næste artikel Professor: Grøn omstilling skal tages mere alvorligt Professor: Grøn omstilling skal tages mere alvorligt
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.