Sundhedsministeriet svækkes af chef-flugt

SVINGDØR: På fire år har der siddet fire departementschefer i Sundhedsministeriet. Det er et klart handikap for både ministeriet og ministeren, lyder det fra tidligere departementschefer og minister.

Jesper Fisker, der netop er skiftet fra Sundhedsministeriet til Ministeriet for Børn og Undervisning, nåede kun at være departementschef i fem måneder i Sundhedsministeriet.
Jesper Fisker, der netop er skiftet fra Sundhedsministeriet til Ministeriet for Børn og Undervisning, nåede kun at være departementschef i fem måneder i Sundhedsministeriet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et problem både for den nye sundhedsminister og for ministeriet som aktør.

Sådan lyder vurderingen fra to tidligere departementschefer og forhenværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) om det faktum, at man i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse snart skal ansætte departementschef nummer fire på bare fire år.

Ministeriets hidtidige departementschef, Jesper Fisker, har efter kun fem måneder i Sundhedsministeriet fået job som departementschef i det nye ministerium for børn og undervisning.

Jakob Axel Nielsen var minister for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fra 2007 til 2010. Han peger på, at departementschefen ofte er en af ministerens mest fortrolige, faglige og politiske sparringspartnere.

Fakta
Sundhedsministeriets departementschefer
  • 2011 - Ny departementschef ikke ansat
  • 2011 - Jesper Fisker
  • 2011 - 2008 Kristian Wendelboe
  • 2008 - 2005 Christian Schønau
  • 2005 - 1995 Ib Valsborg 

"Det er et faresignal for ministeriet med en så stor udskiftning. Ministeriet har en række stærke og dygtige afdelingschefer og kontorchefer, der holder ministeriet gående. Men ministeriet mister momentum i forholdet til Finansministeriet og i samarbejdet og magtkampen med andre ministerier," siger Jakob Axel Nielsen.

Stor udskiftning er ikke godt
Med ti år som departementschef i Sundhedsministeriet fra 1995 til 2005 under blandt andre Lars Løkke Rasmussen (V), er Ib Valsborg den sidste departementschef, som har siddet en længere periode i Sundhedsministeriet.

Ib Valsborg er helt på det rene med, at departementschefer ikke længere kan eller vil sidde 15 til 20 år i samme ministerium - en tendens man også ser blandt topledere i erhvervslivet.

"Men en så stor udskiftning er ikke god, uanset om det er et ministerium eller en virksomhed, det drejer sig om," siger Ib Valsborg.

Han peger på, at situationen lige nu er særlig sårbar for ministeren og ministeriet, fordi den kommende departementschef og Astrid Krag (SF) begge er nye på posten. En ny og uerfaren minister har om nogen brug for en dreven departementschef, vurderer han.

"Jeg tror, at hvilken som helst minister helst vil have én at holde sig til, som fuldstændigt kender organisationen, historikken på sundhedsområdet og som samtidig er helt hjemme i det politisk og parlamentariske system," siger Ib Valsborg.

Flere kilder, som Altinget har talt med, peger på, at Sundhedsministeriet sammenlignet med andre ministerier har en række stærke afdelings- og kontorchefer, der også kan støtte den nye minister.

Men værdien af det skal ikke overdrives, fastslår Ib Valsborg.

"Jeg ved godt, man altid siger, at der er en masse andre fagpersoner. Men en minister kan ikke forholde sig til en så stor organisation. Når det er virkelig alvorlige sager, så har ministeren brug for én person, som vedkommende kan tænke højt sammen med. Og det skal jo helst være en person, som samtidig har overblik over det faglige og politiske landskab," siger Ib Valsborg.

Embedsmænd lider også under mange udskiftninger
Udover at ministeren, i hvert fald i en periode, har en svagere departementschef, peger han også på, at ministeriets embedsmænd ofte kan lide under mange nye departementschefer.

"Med en ny topleder, så sker der ofte ændringer af ministeriets organisation. Det er ikke altid, at embedsmændene klapper i hænderne over sådanne ændringer. Med en ny leder, så er der også nye måder at gøre tingene på, og der er ofte en anden ledelsesfilosofi. Og med en så stor udskiftning hos departementscheferne, så når mange af de nye tiltag måske ikke at vise deres effekt, før en ny chef kommer med nye ideer og rokerer om igen," siger Ib Valborg.

Samtidig så er Sundhedsministeriet et ministerium, der, udover de mange departementschefer og mange forskellige ministre, også har oplevet at:
Blive fusioneret med Indenrigsministeriet i 2001, for så i 2007 at blive skilt ad igen under Jakob Axel Nielsen, for så igen at blive samlet med Indenrigsministeriet igen under Bertel Haarder (V) i 2010, og for så igen at blive skilt ad under den nye S-R-SF-regering med Astrid Kragh som sundhedsminister. 

En anden tidligere departementschef, Jørgen Rosted, der har en fortid i Økonomi- og Erhvervsministeriet, peger ligesom Jakob Axel Nielsen og Ib Valborg på, at Sundhedsministeriet også som aktør bliver svækket af de mange udskiftninger i toppen.

"Det er et opsigtsvækkende antal udskiftninger, de har haft. Det tager et stykke tid, før en ny departementschef er inde i sit område. Dermed vil de andre aktører i KL og regionerne stå stærkere, også fordi han ikke kender historikken," siger Jørgen Rosted, der også peger på, at ministeriet svækkes i forhold til de andre ministerier.

Han peger på, at det med den manglende historik hos den nye departementschef kan afhjælpes ved, at man finder en departementschef fra Sundhedsministeriets chefgruppe.

Forfatter Peter Mose har skrevet bøgerne "Håndbog for statsministre" og "Javel Hr. Minister" om politikernes og embedsværkets indbyrdes forhold. Han vurderer også, at de mange departementschefer kan give problemer.

"Det begynder at ligne Københavns Hovedbanegård med den trafik af departementschefer. Det betyder, at cheflaget under departementscheferne må stå for kontinuiteten i ministeriet. Når det så er sagt, så flytter man i dag langt mere rundt på departementscheferne, end man har set tidligere. Ligesom med ministrene, så er de i højere grad generalister, der kan sættes ind, der hvor man har brug for dem," siger Peter Mose.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

0:000:00