Sundhedsredaktør: Usikkert om ny aftale kan forhindre fyringer

ØKONOMI: Det blev til en stram aftale om regionernes økonomi for 2016. Selv om det er småt med nye initiativer, udstikker den nye regering sin egen retning på området, vurderer Altingets sundhedsredaktør, Ole Toft. Han hæfter sig samtidig ved, at det er usikkert, om den nye aftale kan forhindre besparelser og fyringer.

Økonomiaftalen med regionerne er første del af regeringens sundhedspolitik. Resten udmøntes på finansloven, som skal forhandles senere på efteråret.
Økonomiaftalen med regionerne er første del af regeringens sundhedspolitik. Resten udmøntes på finansloven, som skal forhandles senere på efteråret.Foto: Erik Refner/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Torsdagens aftale mellem regeringen og Danske Regioner giver 1,5 milliard kroner ekstra til sundhedsområdet.

Det giver ikke meget råderum for regionerne, men de har mere i vente, fortæller Altingets sundhedsredaktør, Ole Toft.

”Det er ikke de store konkrete sundhedspolitiske initiativer, der er klar til at blive sat i søen med økonomiaftalen. Men regeringen meldte allerede ud før forhandlingerne, at der skal udarbejdes en plan for sundhedsområdet,” siger Ole Toft.

Regionerne gik til forhandlingerne med et krav om at få tilført to milliarder kroner, og regeringen har tidligere lovet 2,4 milliarder kroner til sundhedsområdet. Og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har da også lovet flere penge til området ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Altingets sundhedsredaktør Ole Toft. 
Altingets sundhedsredaktør Ole Toft.  Foto: Kaj Lergaard

Stram aftale med ny kurs
Over sommeren faldt kommunernes økonomi på plads, og nu er turen altså kommet til regionerne. Med aftalen forsøger den nye regering at sætte sin retning for sundhedssektoren, fortæller Ole Toft.

”Aftalen bærer præg af, at der er en ny regering, der skal sætte sin egen kurs for sundhedsvæsnet. Derfor fylder udarbejdelsen af planer og mål meget i aftalen for 2016,” siger Ole Toft og henviser til aftalens ordlyd om udarbejdelsen af en kræftplan IV, fastsættelse af mål for kvaliteten i sundhedsvæsnet og udarbejdelsen af en plan for samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger.

Trods de mange ord er det en stram aftale, fastslår Altingets sundhedsredaktør.

”Det er usikkert, om økonomiaftalen kan forhindre besparelser og fyringer. Det kommer helt an på, hvor meget udgifterne til medicin stiger, og hvor stor stigningen i tilstrømningen af patienter bliver. De tidligere økonomiaftaler har vist, at man langt fra altid rammer helt rigtigt,” siger Ole Toft.

Dyr medicin giver problemer
De stigende udgifter til sygehusmedicin har fyldt rigtigt meget i valgkampen og efter valget. Det er en yderst kompleks problemstilling, som ikke løses ved den nye aftale.

”Blandt eksperter og mange regionale politikere er der forslag fremme om, at man begynder at prioritere mere håndfast i den dyreste medicin. Regionerne har dog med aftalen ikke fået nogen lovning på nye kontante redskaber til at kunne fravælge medicin, som man i regionerne finder for dyr i forhold til virkningen,” siger Ole Toft.

Regionerne har som et plaster på såret fået lovning på, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til at styre medicinudgifterne bedre, fortæller han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00