Sundhedsstyrelsen splittes op

STRUKTUR: Sundhedsminister Sophie Løhde varsler store ændringer i Sundhedsstyrelsen, der får frataget centrale opgaver. Samtidig oprettes to nye styrelser, mens Lægemiddelstyrelsen genoprettes. 

Foto: Esben Zøllner Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) tager nu konsekvensen af de mange sager om fejlbehandling og lægesjusk, som Sundhedsstyrelsen har døjet med de seneste år. 

Blandt nyskabelserne er oprettelsen af Styrelsen for Patientsikkerhed, der med 300 medarbejdere får til opgave at slå hurtigere ned, når for eksempel patienter eller sundhedspersoner klager og gør opmærksom på, at der er noget, som halter.

Blandt de sager, som Sundhedsstyrelsen har været ramt af, er blandt andet sagen om en hjerneskadet psykiater, som i årevis fejlbehandlede patienter, og private klinikker, der overså tegn på brystkræft hos flere kvinder. 

"Vi har desværre kunnet konstatere, at Sundhedsstyrelsens tilsyn ikke har været godt nok, og det er vi nødt til at reagere på. For vi skal have en velfungerende tilsynsmyndighed, som kan holde et vågent øje med de læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner, der ikke gør deres arbejde godt nok", siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Jeg har derfor besluttet, at der skal oprettes en helt ny styrelse, hvis kerneopgave netop bliver at sikre, at patientsikkerheden er i orden. Det er nemlig helt afgørende, at patienterne får en behandling af høj kvalitet i vores sundhedsvæsen og har tillid til, at der bliver grebet ind over for de læger og andre sundhedspersoner, som ikke lever op til det store ansvar, de har."

Bekymring hos lægerne
Hos Lægeforeningen er man dog bekymret over, at en del af Sundhedsstyrelsens traditionelle opgaver nu skal fordeles ud i flere styrelser, hvor blandt andet opgaven med at føre tilsyn med sundhedspersoner flyttes til Patientsikkerhedsstyrelsen.

”Ved at oprette en Patientsikkerhedsstyrelse ønsker regeringen utvivlsomt at sende et signal om, at den vil styrke tilsynet med læger og andre sundhedsprofessionelle. De meget triste sager, som har været fremme i medierne, har også vist et stort behov for det. Men en ny styrelse løser i sig selv ikke noget," siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing og fortsætter:

"En styrkelse af tilsynet afhænger først og fremmest af, at der er tilstrækkeligt med ressourcer og politisk opbakning til at sikre, at der indføres et såkaldt risikobaseret tilsyn, som indebærer, at kræfterne brugers, hvor behovet er størst. Desværre siger den nye model ikke noget om at tilføre midler til dette område."

Flere nye styrelser
Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke den eneste nye styrelse. Sundhedsministeren opretter nemlig også Sundhedsdatastyrelsen, der skal have fokus på datasikkerheden. Samtidig genoprettes Lægemiddelstyrelsen, efter at den i godt fire år har været lagt ind under Sundhedsstyrelsen. 

Lægemiddelstyrelsen godkender blandt andet kliniske lægemiddelforsøg og markedsføring af ny medicin i Danmark, og den genoprettes efter ønske fra medicinalindustrien. Og den genopståede styrelse glæder da også medicinvirksomhedernes brancheorganisation Lægemiddelindustriforeningen (Lif).

»Det er meget positivt og visionært og en anerkendelse af medicinindustriens betydning for dansk økonomi,« siger koncernchef Ida Sofie Jensen, der peger på, at genetableringen vil være med til, at lægemidler kan bliver godkendt hurtigere af de danske myndigheder.

"Det vil både være til gavn for medicinindustrien og for patienterne," siger Ida Sofie Jensen.

Den nye store plan træder i kraft 1. januar 2016.

Dokumentation

Sådan ændres Sundhedsministeriet:

  • Sundhedsstyrelsen, der fortsat vil være den øverste sundhedsmyndighed i Danmark. Styrelsens tilsynsvirksomhed og opgaver med godkendelse af lægemidler mv. udskilles.

  • Lægemiddelstyrelsen, der i 2012 blev lagt ind under Sundhedsstyrelsen, genetableres som en selvstændig styrelse.

  • Styrelsen for Patientsikkerhed nyoprettes. Dannes ved en sammenlægning af Patientombuddet og Sundhedsstyrelsens tilsynsenheder.      

  • Sundhedsdatastyrelsen er også ny. Den kommer til at bestå af Nationalt Sundheds-It (NSI), som udskilles fra Statens Serum Institut. 

  • Statens Serum Institut afgiver NSI, som bliver omdannet til en selvstændig styrelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00