Svære udsigter for fagbevægelsens livsvigtige fradrag

FINANSLOV: Fagbevægelsens livsvigtige mærkesag om en forhøjelse af de faglige fradrag glippede endnu engang. Finansloven for 2015 er nok sidste skud i bøssen, erkender en skuffet 3F-formand. Thorning vil ikke love noget.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Skuffelsen og ærgrelsen er ikke til at tage fejl af. Fagbosserne havde deres store og livsvigtige ønske om en forhøjelse af fradraget for fagforeningskontingenter inden for rækkevide.

Men ligesom med trepartsaftalen glippede det endnu engang at få trukket VK-regeringens indgreb mod de faglige fradrag tilbage. Denne gang var det ikke Dansk Metal, men Enhedslisten, der sprang fra.

"Parterne havde dygtigt forhandlet sig frem til er godt resultat, så jeg er skide ærgerlig for at sige det mildt," siger Per Christensen, formand i 3F.

Fradragene er livsvigtige for fagbevægelsen, der kæmper med stor medlemsflugt til de billige gule fagforbund, der ikke er overenskomstbærende.

Derfor kalde LO-formand Harald Børsting det for en krigserklæring mod fagbevægelsen, da VK-regeringen i 2010 sænkede de faglige fradrag til maksimalt 3.000 kr. om året per person.

Udsigterne til at få det fradrag igennem ser desværre sorte ud. Finanslovsaftalen for 2015 er nok sidste skud i bøssen, og det skal bestemt forsøges, selvom det ser sort ud.

Per Christensen
Formand for fagforbundet 3F

Det gjorde det væsentligt dyrere at være medlem af en af de traditionelle fagforeninger og dermed mere attraktivt for lønmodtagerne at skifte til en af de billige alternativer.

3F-formand: Det ser sort ud
Forhøjelsen af de faglige fradrag skulle have været en del af modydelsen til fagbevægelsen for at sløjfe et par helligdage eller feriedage i forbindelse med trepartsforhandlingerne. Selv om det glippede, så forventede de fleste, at en socialdemokratisk regering før eller siden ville give den luns til fagbevægelsen.

Men lige nu er udsigterne dystre for, om det overhovedet når at ske i denne valgperiode, erkender 3F-formanden. Og gør det ikke det, kan fagbevægelsens hedeste ønske fortone sig i skyggerne af en eventuelt ny borgerlig regering, der næppe vil komme fagbevægelsen i møde på dette punkt.

"Udsigterne til at få det fradrag igennem ser desværre sorte ud. Finanslovsaftalen for 2015 er nok sidste skud i bøssen, og det skal bestemt forsøges, selvom det ser sort ud. Men det nytter ikke at være tøsefornærmet. Vi må op på hesten og komme i gang med at lave politik igen," siger Per Christensen.

Han giver ikke meget for Enhedslistens svar til regeringen om, at den bare kan stille forslag i folketingssalen om at forhøje de faglige fradrag, og så skal Enhedslisten nok stemme for.

"De politiske spilleregler er jo sådan, at når regeringen har lavet et forlig, så er den bundet af de ting, der har været på bordet. Også de ting, der ikke kom igennem. Derfor er det udtryk for populisme, hvis nogen tror, at man bare kan lægge et forslag frem i folketingssalen om det nu. Sådan fungerer det politiske system ikke," siger Per Christensen.

Arbejdsgiverne har fuldt fradrag
Også Dansk Metals formand, Claus Jensen, ærgrer sig.

"Jeg er knaldhamrende ærgerlig over, at Enhedslisten ikke kendte sin besøgelsestid og ikke var bevidst om, hvornår det ville knække. Den fornemmelse var ikke til stede," siger Claus Jensen.

Han påpeger, at der ikke er tale om nogen gave til fagbevægelsen, men om en ligestilling mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.

"Der er kun tale om en ligestilling mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Som det er nu, har arbejdsgiverne den fordel, at de kan få fuldt fradrag for at være med i en arbejdsgiverforening, men det kan lønmodtagerne ikke for at være medlem af en fagforening. Det er ikke retfærdigt," siger Claus Jensen.

Afgørende for LO-forbundenes konkurrenceevne
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder den glippede aftale for et kæmpe selvmål af Enhedslisten. Aftalen ville have øget det faglige fradrag fra de nuværende 3.000 kr. om året per person til 6.000 kr. årligt.

"Det havde forbedret de rødes (røde fagforeninger, red.) konkurrenceevne. Det havde mindsket prisforskellen med 150-200 kroner om måneden i kontingent mellem de røde og de gule," siger Flemming Ibsen ifølge jp.dk.

Hans forskning i medlemsflugten fra LO-fagforeningerne har konkluderet, at det typisk er prisen, der får lønmodtagerne til at skifte til en af de såkaldt gule fagforbund som eksempelvis Krifa eller Det Faglige Hus.

Alene fra 2008 til 2012 mistede LO-fagbevægelsen 134.000 medlemmer svarende til mere end hvert tiende medlem. I samme periode havde de såkaldt gule fagforbund en fremgang på 77.000 medlemmer ifølge Danmarks Statistik.

Thorning vil ikke love noget
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slår på sit pressemøde onsdag fast, at hun støtter fagbevægelsens ønske om højere faglige fradrag. Men hun vil ikke love, at det bliver til noget.

"Det er et ønske, jeg deler. For den enkelte familie havde det virket som en skattelettelse, og derfor havde vi ikke nogen problemer med det. Men hvis det skal blive til virkelighed for de danske lønmodtagere, så skal det gennemføres med Enhedslisten. Det kan ikke gennemføres med de borgerlige partier," siger Helle Thorning-Schmidt.

Du siger, at du deler ønsket. Hvornår bliver det så til virkelighed?

"Det skal du egentlig tale med nogle andre om. Det kunne være blevet til virkelighed, hvis vi havde fået en finanslovsaftale med Enhedslisten. Det er ikke regeringens vilje, der har fejlet på dette punkt."

Du siger, at du deler ønsket. Enhedslisten siger, at de vil stemme for, hvis I fremlægger forslag om det her i folketingssalen. Hvorfor gør I så ikke bare det?

"Nu har vi jo lige afsluttet en finanslov. Den overvejelse er vi ikke nået til. Nu er det også sådan, at en finanslov netop er en aftale om hele årets udgifter og indtægter, så derfor har vi også nogle bindinger i forhold til det, Derfor er det også så vigtigt at være med i en aftale om finansloven, fordi det er der, at man kan tage indflydelse," siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Flemming Ibsen

Professor emeritus, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00